Vom exporta fructe în Egipt în anul 2023?
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, i-a sfătuit pe producătorii de fructe să fie realiști cu privire la perspectivele inițierii exportului de mere, din recolta anului 2022, pe piața egipteană, scrie EastFruit.
Potrivit ministrului, după vizita oficială a delegației Guvernului Republicii Moldova în Egipt și dialogul cu reprezentanții ministerelor și organizațiilor economice ale acestei țări, în noiembrie anul trecut, a fost creat un grup de lucru interguvernamental, transmite știri.md cu referire la mold-street.com.
Din partea Republicii Moldova, activitatea este coordonată de conducerea Ministerului Economiei. În momentul de față, potrivit lui Vladimir Bolea, acest grup de lucru se află abia la stadiul de identificare a mărfurilor de mare interes în ceea ce privește comerțul dintre cele două țări, precum și de calculare a cotelor pentru furnizarea acestor mărfuri către piețele moldovenești și egiptene, într-un regim preferențial, susține EastFruit.
Potrivit lui Bolea, viteza de pregătire a deciziilor relevante este afectată negativ de istoria nu foarte bogată a relațiilor comerciale, până în prezent volumul anual al comerțului dintre Moldova și Egipt ridicându-se la doar câteva milioane de dolari. Adică, potrivit ministrului, partea egipteană nu consideră mica piață a Moldovei ca o prioritate și țară promițătoare în ceea ce privește aprovizionarea cu produse cultivate în Egipt.
Exportul de fructe din Moldova în Egipt este blocat în special de taxele vamale de circa 200 de dolari per tonă, aplicate de această țară.
În 2014, în baza unui protocol de colaborare în domeniul sănătății animalelor și al siguranței alimentelor semnat între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt, au fost efectuate primele exporturi de mere moldovenești – 30 de containere de mere sau circa 600 de tone.
Cu o cotă de circa 90% din exporturile de mere din Moldova, Rusia rămâne principala piață de desfacere.
Ulterior nu au mai fost exporturi de mere, iar tentativele de a ridica barierele vamale au eșuat.
Pe de altă parte, Asociația Moldova Fruct a solicitat în dese rânduri autorităților urgentarea negocierilor cu Egiptul privind semnarea Acordului de Liber Schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară. Autoritățile au lansat frecvent promisiuni de a soluționa problema.
„Egiptul este un potențial foarte mare. 100 de milioane de potențiali cumpărători. Putem exporta mere, dar și alte fructe”, declara în septembrie 2022 Vladimir Bolea.
Acesta anunța atunci că chestiunea ridicării barierelor va fi discutată în cadrul unei vizite oficiale în Egipt, împreună cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Cei doi oficiali au mers, pe 11 octombrie 2022, într-o vizită de lucru în Egipt, iar la finalul acesteia, doar în treacăt s-a menționat despre o posibilă inițiere a negocierilor pentru eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești.
Specialiștii susțin că vizita a fost mai degrabă un eșec, iar cei doi miniștri s-au grăbit cu promisiunile și dorința de a începe negocierile, fără ca să fie elaborate o strategie și un grup de negocieri cu Egiptul.
În 2021, Moldova a exportat în Egipt mărfuri de 4,4 milioane de dolari, dar a importat mărfuri în valoare de 9,5 milioane de dolari, adică de două ori și ceva mai mult.