Vom avea zarzavaturi autohtone tot anul
Unele localități din țară prind viață datorită ideilor curajoase și inovative ale tinerilor, care aleg să rămână acasă, în Moldova. Victor Voina de mult își dorea să construiască o seră modernă ce ar permite tot anul să aibă produse de calitate, ca să nu mai importăm din afară. Sursele financiare însă erau impedimentul principal, relatează ziuadeazi.md.
Visul său a devenit realitate atunci când a beneficiat de un grant de 25 000 euro. Din acești bani va construi o seră la cheie cu sistem de irigare și sistem de încălzire relatează ziuadeazi.md
„A fost așa o revelație pentru mine. Am zis: dă să vedem dacă o să meargă și am avut norocul să fiu în rândul beneficiarilor în cadrul proiectului „EU4Cahul”. Este un proiect în derulare, să sperăm că până la finele anului vom finisa toate lucrările pentru construcția acestei sere, pentru montarea ei. Cel mai probabil în luna februarie vom ieși cu prima roadă din acest minunat proiect” ne spune Victor Voina.
În seră vor fi doar zarzavaturi, căci sunt la mare căutare, mai ales iarna.
„Preconizez să cultiv doar zarzavaturi: salată Lola, rucola, mărar, pătrunjel, verdețuri care sunt la mare căutare mai ales în perioada rece a anului. Sunt produse cel mai des consumate în stare proaspătă și domeniul HoReCa are nevoie de ele în fiecare zi.”
Având studii în domeniul agricol și-a zis că: „Să ai un pământ roditor, o piață de desfacere nu îți rămâne decât să sufleci mânicile și să faci un produs de calitate la un preț decent”.
„Castraveți așa cum crește toată lumea, a apărut din propriu of. Împreună cu fratele deținem un local, o pizzerie în municipiul Cahul și acum fiind sfârșit de mai, un kilogram de mărar costă 100 de lei. Dar nu asta e cel mai dureros, nu e producție autohtonă, îl toci și aștepți acel miros de mărar, dar el nu-i.”
O seră asemănătoare poate fi găsită și în România, la un legumicultor din Peatra Neamț, care a construit-o, însă, din sticle de plastic.