Volumul exportului de cireșe, mai redus, iar veniturile – mai mari

Mai puține cireșe se vor exporta în acest an, în comparație cu 2022. Însă, veniturile din comerț vor fi mai mari.

La această concluzie au ajuns analiştii EastFruit, care au intervievat specialişti şi exportatori din domeniu, transmite Infotag.

Din cauza vremii răcoroase, dar și a vântului persistent, recolta de cireşe este de aşteptat să fie la nivelul de 17.000 de tone, ceea ce este mai puţin decât volumul din anul trecut. În acelaşi timp, analiştii nu exclud ca în general roada poate fi mai mică decât media ultimilor cinci ani – aproximativ 12.000 de tone.

Reprezentanţii Asociaţiei „Moldova Fruct” susţin că această situaţie este o consecinţă directă a modernizării tehnologice a pomiculturii.

În ceea ce priveşte preţurile la cireşele recoltate în 2023, experţii constată o mai mare diferenţiere a acestora la cireşele mici şi mari.

„Preţul cu ridicata pentru prima categorie fluctuează într-o gamă mai largă, în medie de 20 de lei kilogramul, deşi unele loturi pot fi vândute cu 20-25% mai ieftin decât nivelul mediu actual. Preţurile la cireşele mari angro sunt mai stabile, în medie 27-28 de lei per kilogram şi semnificativ – cu 15-30% – mai mari decât la fructele de calibru mic”, spun specialiştii.

Totodată, experţii consideră că Republica Moldova poate alege integral sau în mare măsură cota europeană pentru exportul de cireşe în UE, fără plata taxelor vamale în 2023. Acest volum este de 3.000 de tone.

Ținând cont de capacităţile pomicultorilor moldoveni, exportul fizic de cireşe în 2023 va fi mai mic decât în 2022 şi se va ridica la puţin peste 13.000 de tone.