Volumul de cireșe moldovenești exportate a depășit așteptările

În luna iunie a acestui an, exportul de cireșe moldovenești a depășit 8 mii tone. Aceasta este cu aproape 1,5 mii tone mai mult decât volumul de cireșe exportate în iunie 2022, scrie noi.md.

Astfel de date au oferit reprezentanții organizațiilor pomicole din Moldova, cu referire la datele operaționale ale Serviciului Vamal al țării, relatează EastFruit.

Ca și în luna iunie a anului trecut, în iunie 2023, cea mai mare parte a exportului de cireșe moldovenești i-a revenit pieței ruse. În același timp, operatorii pe piața fructelor din țară menționează că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, a crescut semnificativ oferta de cireșe din Moldova către regiunile vestice ale Ucrainei.

Comercianții evidențiază îndeosebi rata înaltă a exportului de cireșe moldovenești în iunie în țările UE – 1,3 mii tone. În întregul sezon trecut, țara noastră a exportat pe piața europeană mai puțin de 1 mie de tone.

În luna iulie, exportul de cireșe moldovenești continuă, dar acest proces nu va dura mult – încă o săptămână, maxim două. Potrivit angrosiștilor-exportatori, o cerere din partea cumpărătorilor din UE și CSI există atât pentru cireșele mari, cât și pentru fructele de un calibru mai mic de 26 mm. Acest factor, precum și scăderea ofertei de produse și apropierea sfârșitului perioadei de vânzări active, au crescut semnificativ nivelul prețurilor pentru cireșe în această săptămână.

Spre sfârșitul săptămânii curente de lucru, prețurile angro la cireșe, în special cele din gama de prețuri înalte, în Moldova au crescut cu 7-9%: fructele de calibru mare s-au scumpit până la 27-28 lei/kg (1,47-1,52 USD/kg), cele mici – până la 18-25 lei/kg (0,98-1,36 USD/kg). Nivelul mediu al prețurilor pentru cireșe la sfârșitul primei săptămâni a lunii iulie este aproape de maximumul ultimilor cinci ani pentru această perioadă a sezonului de vânzări.

Cu toate acestea, exportul din acest an puțin probabil că va depăși nivelul exportului de cireșe de anul trecut (aproape 13 mii tone). Conducătorii multor întreprinderi pomicole menționează că recolta lor de cireșe este cu 20-30% mai mică decât cea de anul trecut, ceea ce va afecta potențialul de export.