Într-o epocă în care tinerii, și nu doar, sunt tot mai acaparați de noile tehnologii, e greu să-i cucerești cu o carte și să-i molipsești de pasiunea lecturii.
Dar nu e cazul lui Vladimir Beșleagă. De-a lungul vieții, domnia sa a fost printre puținii autori care au știut să-și țină aproape cititorii, indiferent de vârstă. Pentru că, la anii săi, a avut de trăit multe.
Vladimir Beșleagă, scriitor: „Am avut în viață multe cumpene, cel puțin trei, când am pierdut oameni apropiați și când am simțit că mor. Am trăit moartea de trei ori. Știi cum moare omul? Omul moare atunci când se întunecă totul în jur, iar în fața ta se deschide un tunel adânc, iar tu luneci în acest tunel. Dar am fost oprit și m-am întors înapoi.”
Timpul i-a fost și prieten, și dușman. Dar a știut să stăpânească și lucrurile bune, și cele rele. Pentru că omul poate fi atât demolatorul, cât și creatorul propriul destin.
Vladimir Beşleagă, scriitor: „Primul lucru care m-a intrigat în adolescență a fost noțiunea de timp, ce este timpul pentru om. Cu cât mai repede un individ se gândește la ce este timpul și găsește un răspuns, cel puțin pentru el însuși, cu atât șansele se măresc de a trăi o viață plină, cu rost. Dacă irosești timpul, ajungi la sfârșitul vieții și nu știi ce e viața ta.”
Opera lui Vladimir Beșleagă a servit ca model și sursă de inspirație pentru scriitorii care au venit după el.
Claudia Partole, scriitoare: „Pentru mine, Vladimir Beșleagă a fost ceva nou. Eu, fiind adolescentă când a apărut „Zbor frânt”, după foarte multă literatură dulceagă și metaforică, literatură ce nu-mi dădea ceea ce aștepta sufletul meu, a venit Beșleagă cu ceva nou și rebel. De acolo e ideea mea cu „Rebela”.”
Colegi din toate generațiile l-au admirat și prețuit dintotdeauna, dar fără să-l idolatrizeze.
„Cum opera lui Vladimir Beșleaga a influențat generația dumneavoastră?
Nicolae Popa, scriitor: „Cred că a influențat-o în modul cel mai direct, vă dați seama că de când mă știu scriind mă aflu în laboratorul lui Vladimir Beșleagă, laborator în sensul în care îi apare mereu câte o carte pe care nu poți să nu o citești. Pentru mine, este unic în felul său, pentru scrierile sale istorice, cum tratează personalitățile, cum ar fi, de exemplu Miron Costin. Chiar mi-aș dori să scriu despre o personalitate istorică.”
La 25 iulie, scriitorul Vladimir Beșleagă va împlini 90 de ani. Cu acest prilej, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală vor avea loc o serie de manifestări.
Vitalie Răileanu, scriitor, director, Biblioteca „Onisifor Ghibu”: „Treizeci de zile, împreună cu scriitorul nonagenar Vladimir Beşleagă. Invitația de a citi nu e doar în declarații, căci venim să vă prezentăm o expoziție de manuscrise. Suntem unici prin faptul că avem cartea de debut, avem toate traducerile din scrierile lui Beșleagă, publicistică, dramaturgia și jurnalele scriitorului.”
La inițiativa Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, anul 2021 a fost declarat „Anul Vladimir Beșleagă”.