Viziuni contradictorii privind investițiile în energia regenerabilă

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile se arată nemulțumiți de decizia autorităților de a permite aducerea în țară doar a instalațiilor eoliene care au o perioadă de exploatare de până la 36 de luni. Potrivit producătorilor locali de energie din surse regenerabile, acestă prevedere împiedică dezvoltarea sectorului, întrucât cheltuielile devin imposibil de suportat. De cealaltă parte, secretarul de stat al Ministerului Energiei spune că instalațiile eoliene noi produc mai multă energie electrică într-o perioadă mai scurtă de timp și permit recuperarea investițiilor în timp util, notează IPN.

Noile modificări la Legea privind promovarea surselor de energie regenerabilă prevăd posibilitatea organizării licitațiilor pentru capacități mari de energie electrică generată din surse regenerabile, cum ar fi parcuri fotovoltaice și parcuri eoliene. Astfel, Guvernul își propune creșterea securității energetice a țării prin producerea energiei locale, reducerea dependenței de surse terțe, reducerea importurilor, creșterea investițiilor private în sector și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În același timp, producătorii de energie electrică din surse regenerabile se plâng că legea interzice aducerea în țară a instalațiilor eoliene la mâna a doua, cele noi având prețuri exorbitante.

„Legea indică promovarea utilizării energiei electrice din surse regenerabile, dar noile modificări nu promovează, ci stopează acest proces. Din 2016 de când a fost aprobată această lege, niciun investitor nu a venit în Republica Moldova să investească într-o instalație eoliană nouă și să obțină un tarif eligibil. Noile modificări nu aduc claritate. Niciun investitor străin nu va veni pe o piață unde nu sunt regulile clare. Deși scopul modificărilor la lege este de a institui mecanisme pentru toți producătorii, în realitate acest lucru nu se întâmplă. Reglementările obligă de a instala stații eoliene mai noi de 36 de luni. Vă imaginați ce înseamnă 36 de luni pentru o stație eoliană? Adică ar trebui instalate doar stații noi, și reieșind din prețul acestora, perioada de recuperare a investițiilor va fi foarte mare, pentru că producția unui KW ar fi de 4 lei, iar consumatorii nu-și permit un astfel de tarif. De aceea, am venit cu inițiativa de a aduce aceste instalații la mâna a doua. Nu există exemple în Republica oldova când cineva a instalat o stație eoliană nouă”, a spus președintele Asociației producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, Vitalie Malai, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Energiei spun că în țara nu pot fi aduse instalații folovoltaice sau eoline cu grad sporit de uzură

„Rigorile privind aducerea instalațiilor noi se regăsesc și în formula actuală a legii și noi insistăm ca ele să rămână. Cum putem aduce instalații uzate care au fost exploatate timp de 20 de ani? Noile tehnologii produc mai mulți KW decât vechile tehnologii. De acord, investiția este mai mare, dar întrucât poți produce mai multă electricitate, prețul acestei electricități va fi mai mic. Există o metogologie a calculării tarifului, stabilită de ANRE, care ia în considerare toate cheltuielile de producție. Această metodologie garantează recuperarera investiției”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Proiectul de modificare a Legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă a fost publicat săptămâna trecută și supus consultărilor publice. Potrivit Ministerului Energiei, noile modificări vin să soluționeze o parte din problemele critice care împiedică dezvoltarea întregului sector al energiei regenerabile atât pentru componenta energie electrică, cât și în ceea ce privește utilizarea energiei regenerabile în transporturi sau pentru încălzire.