Vizită de studiu in Italia, rezultatele FARM pentru vara 2022

Nu ne place să ne lăudăm, în schimb, ne place să facem totalurile și să vedem unde mai avem de învățat și unde stăm bine pe poziții. Vara lui 2022 a fost una plină de evenimente calitative și utile, atât pentru echipa FARM, dar în mod special pentru membrii noștri.

Să le luăm pe rând:

Vizita de studiu în sudul Italiei, unde viticultorii au studiat arta creșterii și comercializării strugurilor de masă.

Cultivarea viței de vie, ambalarea, logistica și marketingul sunt câteva dintre procesele pe care le-au cunoscut crescătorii de struguri moldoveni în vizita de studiu pe care au avut-o în Italia, regiunea Puglia. Lilia BEZER, președinta consiliului FARM, una dintre beneficiarele acestei vizite și totodată producătoare de struguri, spune că a venit cu o mulțime de informații care merită să fie implementate în țara noastră. Cel mai mult a impresionat-o accesul la infrastructura dezvoltată pe care o au producătorii italieni. ”Ei au acces direct la teritoriu asfaltat, iar acest aspect, le aferă posibilitatea rapdidă de a se conecta la apa centralizată, ceea ce implică nu așa de multe costuri. O altă practică dezvoltată în Italia este că producătorii vând strugurii direct din câmp. Cumpărătorii vin în lan, fac evaluarea vizuală a mărfii, se înțeleg la preț și cantitate, apoi, când vine timpul recoltei, aceștia își adună strugurii direct de pe butași. Respectiv, producătorul are misiunea de a crește un fruct de calitate, iar cumpărătorul îș asumă restul obligațiilor – recoltare, depozitare, transport etc”.

Mecanismul prin care se organizează italienii a impresionat producătorii din Republica Moldova. Aceștia au descoperit că în Italia există firme care se ocupă doar de elaborarea și furnizarea lăzilor pentru ambalarea fructelor. Iar producătorii au la dispoziție două tipuri de servicii – fie cumpără aceste cutii, fie le închiriază. Totodată, costurile de transportare ale boxelor sunt acoperite în totalitate de agenții economici care oferă aceste soluții de împachetare.

Felul de organizare și funcționare a asociațiilor italiene, dar și distribuirea sarcinilor pe categorii de activitate,  crează spațiu potrivit pentru dezvoltare, dar și posibilitatea ca fiecare să fie responsabil de un singur segment, ceea ce-i ajută să fie mai buni în ceea ce fac.

Vizita de studiu în Italia a fost o demonstrație a felului în care agricultorii cooperează și își asumă rolurile. Experiență a fost posibilă datorită proiectului East Fruit în colaborare cu Federația Agricultorilor din Moldova, FARM și susținută financiar de FAO și BERD.

Schimb de experiență și seminare de instruire a echipei FARM cu economistul departamentului de investiții FAO, Andrei YARMAK

Platforma East Fruit are scopul de a face analiza pieții, de a găsi soluții inovative și eficiente din punct de vedere econmic pentru dezvoltarea sferei agricole a culturilor de valoare înaltă în țările Europei de Est, a Asiei Centrale și a Caucazului. Așa cum platforma își propune să facă legături între producători și exportatori, dar și să găsească noi domenii economice pentru a fi dezvoltate, în această vară, expertul economic FAO, Andrei Yarmak a făcut o vizită echipei FARM. Timp de câteva zile, acesta a comunicat direct cu membrii echipei și împreună cu ei a elaborat un plan de activitate, planificare de evenimente de interes internațional, dar și au identificat noi subiecte care merită să fie abordate pe platforma EastFruit.

Totodată acesta a avut o discuție cu directoarea executivă FARM, Aurelia BONDARI, unde au făcut evaluarea muncii noastre în proiectul EastFruit. Expertul s-a arătat mulțumit de colaborarea cu FARM și a oferit un punctaj maxim pentru efortul și implicarea de care dăm dovadă. De asemenea, acesta a menționat că suntem cea mai veche și de încredere organizație alături de care lucrează.

Încheierea proiectului dedicat femeilor agricultoare de pe ambele maluri ale Nistrului.

La final de vară, antreprenoarele din domeniul agricol de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întâlnit la evenimentul de închidere al proiectului «Развитие потенциала в области поддержки и адвокаси (отстаивания интересов) организаций женского и молодежного предпринимательства в Приднестровье»  Dezvoltarea capacităților organizațiilor de femei și tineri din Transnistria, inclusiv în domeniul advocacy” implementat de ”Camera de Comerț și Industrie din Transnistria” în parteneriat cu ”Asociația de Femei Antreprenoare” din Transnistria și Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, cu susținerea financiară UNDP.

Timp de câteva luni, fermierele din Transnistria și Republica Moldova au avut posibilitatea să facă schimburi de experiență în ceea ce ține activitatea lor economică, unde au învățat unele de la altele cum să-și dezvolte afacerile și de unde să se informeze din surse sigure. Totodată, la eveniment s-au făcut și totalurile concursului ”Business Lady 2021”, unde s-a anunțat numele câștigătoarelor (selectate din beneficiarele proiectului).

Schimburi de experiență între agricultori

Organizațiile Regionale FARM nici ele nu s-au odihnit! Vara a fost plină de activități în câmp deschis. Agricultorii din cele 9 regiuni ale țării, unde FARM își desfășoară activitatea, au beneficiat de un șir de instruiri, schimburi de experiență, dar și exerciții practice la care au învățat despre cultivarea legumelor ecologice, creșterea pomușoarelor etc.