Vizită de informare pentru nucicultorii din țară la una dintre cele mai mari cooperative

Aproximativ 40 de nucicultori din mai multe raioane ale țării au vizitat una dintre cele mai mari cooperative de prelucrare a nucilor din Republica Moldova. Aceștia au avut posibilitatea de a se familiariza cu cele mai moderne utilaje și de a afla mai multe amănunte despre procesul tehnologic la prelucrarea post-recoltă a producției. Vizita a fost organizată în cadrul celei de-a doua zi a Forumului Național Anual al Nucicultorilor, ediția 2023.

Oleg TÎRSÎNĂ, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova: „Astăzi suntem într-o excursie la, practic, cea mai mare cooperativă de nuci, care prelucrează nuci, din țară. Proprietarii acestei cooperative demonstrează participanților toate elementele care alcătuiesc lanțul de prelucrare a nucilor. Mașinăria pentru spălat, decojirea de coajă verde, spălarea nucilor, elevatoarele, uscătoarele, calibrarea lor și vorbim despre aspecte legate de calitatea nucilor. Păstrarea calității după recoltă împreună cu experții noștri din Franța și, bineînțeles, cu suportul proiectului OPTIM.”

În același timp, directorul general a CÎ „Walnut Line”, Lilian FLOREA a declarat că informarea colegilor din domeniu este importantă pentru dezvoltarea modernă a ramurii, cu soiuri înalt productive și sisteme moderne de întreținere.

Lilian FLOREA, directorul general CÎ „Walnut Line”: „În primul rând, le-am povestit de la ce am început. Despre metoda de asociere. Despre posibilitățile de finanțare care au fost și care sunt la moment. Contractarea furnizorilor, contractarea celor care au construit clădirea. Despre utilajul care este folosit – liniile de uscare, posibilitatea de stocare și de ambalare a produselor.”

La eveniment au fost prezenți și experți în sectorul nucifer din Franța care au împărtășit cunoștințele sale cu nucicultorii din țara noastră.

Pascal GOUGET, expert francez în sectorul nucifer: „La conferință am explicat adaptarea producției la condițiile pieței. Având în vedere că prețul a scăzut în ultimii doi ani și trebuie să fim competitivi pe piața internațională. Trebuie să atragem o atenție deosebită pomilor în livadă pentru a obține o roadă calitativă adaptată la cerințele pieței. Eu a-și spune că moldovenii au acum  o producere de calitate bună cu care poți concura pe piață. Nu sțiu de ce este o percepție în Europa de Vest că în Moldova și în Europa de Est se produc nuci de o calitate inferioară. Aici vedem contrariul – o producție calitativă care poate concura liber cu cea franceză.”

Cea de-a IX-a ediție a Forumului Național Anual al Nucicultorilor s-a desfășurat în perioada 14-15 decembrie. La eveniment au participat producători, exportatori, prestatori de servicii, furnizori de echipamente și produse conexe. Ediția din acest an a fost axată pe modernizarea ramurii, adaptarea la noile realități economice ale sectorului nucifer în contextul european și internațional.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Nucicultorilor din R. Moldova cu susținerea Elveției și organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.