Viticultură pe ecranul telefonului. Cum digitalizarea afacerii crește randamentul recoltei de struguri

În ultimii ani, agricultura din țara noastră devine tot mai afectată de schimbările climatice. Pentru a evita, cât mai mult posibil, afectarea culturilor și menținerea unei recolte de calitate înaltă, tot mai mulți producători optează pentru tehnologii moderne. Unul dintre ei este Ion Ionaș, care deține, în localitatea Grozasca din raionul Ungheni, 10 hectare de struguri cultivate în sistem pergola. Datorită digitalizării afacerii sale, horticultorul culege, anual, aproximativ 30 de tone de roadă per hectar. Astfel, prima etapă de modernizare a culturilor a fost instalarea unei plase antigrindină.

ION IONAȘ, horticultor, raionul Ungheni: ”De ce am pus plasă antigrindină? În anul 2019, chiar în anul plantării, când s-a plantat vița-de-vie, am avut o calamitate naturală. Am fost bătuți în totalmente de grindină. Tot ce era în perioada dată în rod, am rămas fără nimic. Am vândut pare-mi-se câteva zeci de tone pentru suc, atât. Din motivul acesta am decis atunci, mai departe orice plantație care o facem o facem doar de tip intensiv și doar cu protecție.”

O altă tehnologie, care ia permis horticultorului să economisească timp și resurse a fost instalarea a două stații meteo. Acestea oferă date importante în luarea deciziilor pe perioada producerii.

ION IONAȘ, horticultor, raionul Ungheni: ”Se analizează umiditatea solului. Se analizează temperatura, ce boli ar putea fi. La stația meteo are acces tot personalul din conducerea întreprinderii plus agronomul, brigadierul principal de la noi din câmp, agronomul și agronomul principal din Italia.”

Un alt aspect, care ajută horticultorul în gestionarea afacerii este atât monitorizarea tehnicii, utilizate pentru întreținerea plantațiilor, cât și construcția unui sistem de irigare modern.

ION IONAȘ, horticultor, raionul Ungheni: ”Noi avem GPS-uri la tractoare cu monitorizare de motorină, orele de lucru, timpul de lucru și tot așa mai departe. Avem un bazin foarte mare de 9.800 de metri cubi. Am făcut un lac de acumulare a apei. Avem o stație de fertigare foarte performantă.”

Datorită muncii asidue, toate eforturile și investițiile făcute de fermier au fost remunerate din plin. Strugurii de înaltă calitate au primit multiple certificate de calitate internaționale, iar accesul spre piețe de desfacere europene a devenit mai simplu.

Ion IONAȘ, horticultor, raionul Ungheni: ”Avem trei-patru ani, de când am început a exporta struguri și în Marea Britanie, și Germania, și în Polonia, și în Franța am exportat, în Austria. Noi suntem certificați GlobalG.A.P, SMETA, GRASP, acum vrem să facem și o certificare pentru sala de împachetare a companiei pentru EFS.”

Potrivit experților din domeniu, sistemul pergola poate spori recolta de aproximativ patru ori, comparativ cu metodele clasice de producere pe spalier a strugurilor de masă.