Viticultorii își protejează cum pot podgoriile de secetă
Nouă viticultori din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul și-au unit forțele pentru a construi un bazin de acumulare pe locul unui fost iaz. Ei gestionează peste 76 de hectare de viță de vie și speră că acest lac îi va ajuta să-și protejeze terenurile de secetă, fenomen resimțit tot mai des și mai puternic în ultimii ani în Moldova, scrie moldova.europalibera.org
Aceștia afirmă că, din cauza secetei struguri își pierd din calitate. Astfel, nu pot fi exportați în UE sau cel puțin, să fie vânduți la un preț bun.
,,În cazul secetelor care au fost în 2007, 2001, 2002, după fiecare secetă, al doilea an nemijlocit avem repercusiuni. În cazul secetelor mai severe, cum a fost în 2020, sunt urmări pe parcursul a doi-trei ani. Pot fi și urmări care ce sunt ireversibile. Avem cazuri când plantațiile, practic, nu-și mai revin. În cazul când ai irigare, mizezi pe o încărcătură, mizezi pe o tehnologie, știi exact ce ai de făcut. În cazul când nu avem irigare suntem la cheremul sorții. Pornim cu una și ajungem cu alta, adică ne ajutăm permanent în funcție de umiditate, a spus Dinu Totos, viticultor.
Acum, viticultorii lucrează cot la cot pentru a asigura podgoriile cu tot consumul necesar de apă.
,,Iazul de acumulare este un beneficiu pentru noi, dar am mai avut o problemă, care este în spate – digul. După câțiva ani, s-a surpat. Și, respectiv, acesta este un drum de acces al agricultorilor către viile pe care le au mai sus. Prin acest proiect, rezolvăm două probleme: reparăm digul și excavăm iazul propriu-zis.’’, a declarat Sorin Ciobanu, primarul satului.
O mare parte din banii necesari au fost atrași din Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.