Vinurile moldovenești, sub lupa somelierilor

Vinul Moldovei este în atenția unui juriu specializat internațional, format din 30 de experți străini și locali, care vor evalua detaliat calitățile produsului mândriei naționale.

Elizaveta Breahnă, Președintele concursului național “Vinul Moldovei“: „Principalul scop al acestui eveniment este aprecierea producției de către jurații nu numai locali, dar și cei internaționali. În concurs participă jurați din 8 țări ale lumii și a noua țară este Republica Moldova. După rezultatele concursului de la prima ediție de anul trecut, ne-am bucurat foarte mult de faptul cum au fost apreciate vinurile produse din soiuri autohtone, în final vinurile noastre au obținut 4 mari medalii de aur și 60 medalii de aur. Aceasta confirmă caliatatea înaltă și aprecierea la nivel international a vinurilor produse din soiurile noastre locale.”

Cea de-a doua ediție a concursului „Vinul Moldovei” își propune să aprecieze nivelul de calitate al produselor vitivinicole din țara noastră și să includă rezultatele într-un ghid specializat, care va contribui la promovarea și poziționarea pe piața locală și internațională.

Andrei Ciubotaru,  autor blog specializat în vinuri: „Este bine că jurații străini fac cunoștință cu aceste soiuri, atunci cînd le degustă în orb, fără a fi influențați de etichetă, preț sau companie care ar putea să îi influențeze subiectiv în aprecieri. Am întâlnit foarte mulți cunoscuți cu care jurizez în alte concursuri și ei toți spun că sunt încântați să se afle aici, este un concurs realizat la rigori internaționaleconform criteriilor OIV.”

Vinurile sunt evaluate în conformitate cu regulamentul OIV, după criteriile specifice fiecăreia dintre cele 5 categorii: vinuri albe liniștite; vinuri roșii și roze liniștite; vinuri efervescente albe, roșii și roze; băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

În cadrul ediției a doua a concursului vor fi evaluate vinuri produse din soiuri autohtone precum Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră, din soiuri noi de selecție moldovenească, precum Viorica, Legenda, Alb de Onițcani și Riton, dar și vinuri obținute prin asamblarea acestora cu cele din soiuri europene.

Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Vernisajului Vinului, ediția de iarnă.