Vinuri roșii ce vor face istorie
În anul vitivinicol 2020, a fost cea mai mică recoltă de struguri și cel mai scăzut randament din ultimii zece ani.
În raport cu 2019, roada s-a micșorat cu 39,2%, iar volumul de vin s-a redus cu 42,2 la sută.
Însă, chiar dacă sectorul vitivinicol din Moldova a fost afectat de secetă și pandemie, au fost produse vinuri roșii excepționale cu potențial bogat de maturare, care, potrivit experților, vor face istorie.
În pofida prognozelor pesimiste, datele arată că în 2020 exporturile de producție vitivinicolă s-au micșorat doar cu 12 la sută în volum şi șapte la sută în valoare. În schimb, vânzările peste hotare ale vinurilor îmbuteliate au crescut cu 9% .
Specialiștii au prezentat și rezultatele obținute în cadrul proiectului Struguri de calitate, realizat în perioada 2017 – 2020. În urma analizei cromatice și senzoriale, s-a demonstrat potențialul biologic înalt al soiurilor autohtone în raport cu cele europene.
Se pot considera apropiate: Rara Neagră – Pinot Noir, Feteasca Neagră – Merlot, Cabernet Franc, Feteasca Albă fiind un partener foarte bun în cupaj cu soiurile europene și pentru producerea vinurilor spumante.
Datele au fost prezentate la Conferința națională cu genericul „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.
Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume și este inclusă în lista primelor zece state producătoare și exportatoare de vinuri în plan mondial.