Vijeliile au afectat unele sere în care se cultivă căpșuni

Vijeliile au afectat mai multe sere în care se cultivă căpșuni în Moldova. Asociația ”Pomușoarele Moldovei” constată că astfel de cazuri sunt rare, iar deteriorările produse structurilor pot fi reparate.

Situații similare apar în mod regulat în țară. Mai mult, gradul de deteriorare depinde de obicei de coincidența multor factori aleatori: direcția și puterea vântului, înălțimea serelor și rezistența materialelor acestora și multe altele.

Din păcate, având în vedere creșterea costului inputurilor pentru producția agricolă, unii fermieri deținători de sere economisesc bani la înnoirea materialelor de acoperire cu termen de exploatare aproape de expirare.

Potrivit EastFruit, particularitatea situației neplăcute actuale constă în faptul că au avut de suferit unele sere din regiunea Criuleni, din care căpșunile apar primele pe piața moldovenească. Chiar și niște scurte înghețuri la sfîrșitul lunii martie, vor întârzia timpul de producție a produselor în vânzare cu cel puțin o săptămână.

Pentru fermierii deținători de sere, aceasta nu este o afacere bună. Pe piața din Moldova, căpșunile importate sunt prezente în cantități mari deja de trei săptămâni, iar prețurile lor sunt relativ mici. Consumatorul moldovenesc se obișnuiește cu acest nivel de preț.

Fermierii moldoveni care cultivă pomușoare vor putea crește prețurile pentru propriile produse, peste prețurile celor de import, doar pentru o scurtă perioadă în săptămâna Paștelui, când calitatea produselor pentru mulți consumatori înseamnă mai mult decât prețul lor.