VIDEO/Taxiuri aeriene urbane, o realitate „în termen de trei până la cinci ani”, spune autoritatea de reglementare a UE

Avioane futuriste, cum ar fi taxiurile aeriene și ambulanțele, vor zbura deasupra orașelor europene în termen de trei până la cinci ani, potrivit șefului Agenției Europene de Siguranță a Aviației (EASA), aducând perspectiva științifico-fantastică a mașinilor zburătoare cu un pas mai aproape de realitate.

 

Însă, deși un studiu recent al EASA arată că majoritatea europenilor ar saluta lansarea mobilității aeriene urbane, acele aeronave inovatoare prezintă, de asemenea, noi preocupări și provocări de reglementare.

 

„Mobilitatea aeriană urbană – definită ca un sistem de transport aerian pentru pasageri și mărfuri în și în împrejurimile urbane – poate fi desfășurată în Europa în termen de trei până la cinci ani, oferind potențialul de soluții de mobilitate mai ecologice și mai rapide”, a spus EASA în studiu, publicat miercuri (19 mai).

 

„Întrucât sunt în desfășurare mai multe proiecte și demonstrații, este timpul ca Uniunea Europeană și autoritățile naționale și locale să pregătească cadrul care va permite acest nou mod de transport și va oferi Europei șansa de a se impune ca unul dintre primii motori. în acest domeniu la nivel global ”, a spus studiul.

Taxiurile aeriene ar ajunge pe platformele de aterizare, unde călătorii pot face check-in rapid și pot urca la bord.

Mobilitatea aeriană urbană se referă la obiecte zburătoare asemănătoare unei drone, capabile să transporte pasageri și mărfuri în orașe dense datorită capacității lor de a ateriza și de a decola vertical. Și, încă aflându-se într-un stadiu incipient, se estimează că piața mobilității aeriene urbane va avea o valoare de aproximativ 4,2 miliarde EUR până în 2030, creând aproximativ 90.000 de locuri de muncă.

 

Susținătorii prezic că vehiculele vor aduce o serie de avantaje, cum ar fi capacitatea de a transporta rapid răniții către spital sau profesioniștii medicali la locul incidentului. Mobilitatea aeriană urbană este, de asemenea, promovată ca o modalitate de a atenua blocajele de trafic și de a îmbunătăți conectivitatea cu zonele îndepărtate.

 

Vehiculele sunt, de asemenea, teoretic mai ecologice decât avioanele și elicopterele tradiționale, dependente de combustibili fosili, deoarece majoritatea modelelor sunt alimentate cu baterii electrice.

 

Dar criticii ridică semne de întrebare cu privire la siguranța vehiculelor, precum și la contribuția lor la poluarea fonică și impactul asupra faunei sălbatice.

 

Deja mai multe întreprinderi de mobilitate aeriană urbană au solicitat certificarea, un proces nou care se așteaptă să dureze aproximativ patru sau cinci ani pentru fiecare vehicul, potrivit autorității de reglementare a aviației din UE.

 

EASA pune bazele reglementării mobilității aeriene urbane de câțiva ani, publicând standarde propuse pentru decolarea și aterizarea aeronavelor verticale în iulie 2019 și pentru drone de livrare în decembrie 2020.

 

De asemenea, este în curs de pregătire pentru stabilirea regulilor de certificare pentru piloții de mobilitate aeriană urbană – fie în aeronavă, fie în zbor de la distanță – întrucât categoria nu există în prezent.

Exemple de astfel de companii aeriene:

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/aviation/news/eu-regulator-predicts-urban-air-taxis-will-be-a-reality-within-five-years/