VIDEO/Rusia tocmai a lansat o prezentare a bazei sale lunare cu China

Rusia și China au dezvăluit împreună o nouă prezentare pentru ambițiile lor de colaborare lunară, numită Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), care descrie îndrumări pentru dezvoltarea continuă a planurilor celor două națiuni pentru suprafața lunară.

 

Și, urmând planurile comune ale NASA cu ESA, SpaceX și alte firme și agenții private și publice, se pare că am intrat oficial în era celei de-a doua curse spațiale.

 

Rusia și China își propun să aterizeze împreună oamenii pe Lună după 2036.

 

Planurile au fost dezvăluite pe 16 iunie în timpul conferinței Global Space Exploration (GLEX) de la Sankt Petersburg, Rusia, unde aceștia și-au afirmat interesul internațional în creștere pentru ILRS, care vizează un flux de dezvoltare în paralel cu programul Artemis al Statelor Unite, pentru explorarea și construirea pe lună. Obiectivele ILRS includ introducerea obiectivelor științifice, a infrastructurii lunare de suprafață, a facilităților și transportului, a fazelor de dezvoltare și a logisticii pentru cooperarea internațională în cadrul proiectului comun, potrivit șefului adjunct al Administrației Naționale a Spațiului din China.

 

Faza inițială a ILRS va începe cu colectarea de date, pe lângă desfășurarea proceselor de verificare a aterizărilor de înaltă precizie în perioada 2021-2025, utilizând misiunile chineze Chang’e-4, -6 și -7, pe lângă misiunile Rusiei Seriile Luna 25, 26 și 27, plus misiuni sau parteneri viitori fără nume. A doua fază a proiectului comun cuprinde două etape. Primul se va întâmpla între 2026 și 2030, dar al doilea va continua din 2031 până în 2035, iar cel din urmă constă în verificări tehnologice, livrări substanțiale de mărfuri, misiuni de returnare a eșantionului și începutul operațiunilor comune. Aceasta va implica Luna 28, Chang’e-8 și va lăsa loc pentru alte contribuții din alte națiuni.

 

A doua fază a ILRS urmărește, de asemenea, construirea unei infrastructuri bazate pe suprafață și orbită pentru comunicații, necesități energetice, achiziționarea de resurse lunare (de la lună în sine) și alte tehnologii avansate. Primele cinci misiuni ILRS urmează să se concentreze pe infrastructura de comunicații și energie, pe lângă facilitățile de explorare și cercetare, achiziția de resurse și chiar capacitățile astronomice. Această ultimă parte este deosebit de interesantă, deoarece există mult potențial pentru studiul universului mai mare de pe suprafața lunii.

 

Ultima fază se va întâmpla după 2036 și va implica începutul aterizărilor umane pe Lună pentru proiectul comun Rusia-China. Roscosmos, a postat un videoclip de prezentare impresionant pe Twitter (în engleză, prezentat mai jos).

https://twitter.com/roscosmos/status/1405137294076559364?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1405137294076559364%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Finterestingengineering.com%2Frussia-released-road-map-lunar-base-china-ilrs

În videoclipul Roscosmos, putem vedea orbitatori, sateliți de releu, infrastructură de suprafață pentru comunicații și energie, nave spațiale de coborâre și ascensiune, și chiar roboți care saltează în jurul mini-rover-urilor inteligente. Acest lucru este interesant, dar colaborarea comună nu a decis încă o locație specifică de construit pe lună. S-ar putea întâmpla pe dealurile Marius din nord-vestul părții lunare lângă (-Pământ) sau pe craterul Amundsen mai aproape de polul lunar sud sau s-ar putea întâmpla în craterul Aristarh.

 

Acest lucru vine pe seama semnării de către China și Rusia a unui memorandum de înțelegere cu privire la viitorul proiect ILRS din luna martie. Mai târziu, pe 23 aprilie, perechea de națiuni demne de spațiu a lansat o invitație deschisă în marja subcomitetului științific și tehnic al Comitetului Națiunilor Unite pentru utilizările pașnice ale spațiului cosmic (COPUOS). Deși sperăm că atât ILRS, cât și programul Artemis al Statelor Unite pot împărtăși luna și resursele sale în pace, întoarcerea umană pe Lună va fi cu siguranță de două ori mai convingătoare, cu o rivalitate internațională prietenoasă.

 

Sursa informației: https://interestingengineering.com/russia-released-road-map-lunar-base-china-ilrs