VIDEO/ La Borogani, oieritul se modernizează și devine tot mai rentabil

În localitatea Borogani, raionul Leova, sat cu peste 4000 de locuitori, oieritul a devenit o afacere care asigură venituri decente pe tot parcursul anului.

În prezent, crescătorii de oi, capre sau vaci din Borogani folosesc tehnologii moderne și se adaptează provocărilor acestor timpuri.

Prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cinci fermieri de aici au primit un grant în valoare de 60 000 de dolari, pentru a-și moderniza afacerile.

Printre beneficiari este și Victorin Ciobotaru, care, la doar 24 de ani, crește oi de rasă.

Victorin Ciobotaru, fermier s. Borogani, r. Leova: „Noi am cumpărat 40 de oi din Spania. Noi și înainte aveam oi, dar de a le noastre simple, aveam vreo 50 de oi. Când deja aproape să aducem oile din Spania pe ale noastre moldovenești le-am vândut.”

 Familia Ciubotaru a avut mereu oi. Tatăl lui Victorin avea grijă de hrana, sănătatea și păscutul oilor, iar mama făcea brânza și pregătea mieii de Paște.

Din economiile lor și cu banii de pe cele 50 de oi moldovenești pe care le-au vândut, au cumpărat 40 de oi de prăsilă, Assaf.

Victorin Ciobotaru, fermier s. Borogani, r. Leova: „Oaia Assaf matură ajunge la 70 de kg, berbecul poate ajunge la 150 de kg. Dau în medie de la două până la patru litri de lapte la muls. Oile nouă chiar ne-au adus o mică sursă de venit tot timpul. Mama făcea brânză pe care o vindeam, mieii îi vindeam.”

Victorin are un vis, pe care îl împărtășește, de altfel, toată familia – să transforme stâna într-un complex agroturistic.

Victorin Ciobotaru, fermier s. Borogani, r. Leova

„Vrem să împădurim tot teritoriul aici că e foarte mare. Și ne gândim pe viitor să atragem turiști aici.”

 Simion Popa e și el un crescător de animale din Borogani. Are în proprietate 90 de oi. Astă vară, a instalat câteva panouri solare, iar acum are lumină gratis.

Simion Popa, fermier, s. Borogani, r. Leova: „Noi am stat și ne-am gândit întâi, ce ne trebuie nouă mai principal, că restul le mai facem, dar lumină ne trebuie. Noi suntem departe de linia de lumina și asta e unica sursă că să avem lumina aici, altfel e tare scump. Și am ajuns la lumina solară.”

 Primarul satului Borogani, Elena Savițchi spune că prin intermediul acestui program, a fost amenajată o sală specială pentru muls, optimizând astfel procesul. Acum, fermierii dețin o afacere cu acte-n regulă.

Elena Savițki, primarul s. Borogani r. Leova: „Crescătorii de animale și-au înregistrat afacerile legal. Au reușit să obțină autorizație veterinară pentru funcționare și perspectiva sau oportunitatea de a beneficia de subvenții, de susținere financiară, de aplicare în alte proiecte pentru a-și dezvolta afacerea frumos aici la noi acasă.”

 Satul Borogani este unul dintre cele 25 de localități care beneficiază de suport pentru dezvoltarea economică locală, oferit de Guvernul Elveției, în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.