(VIDEO) ECO: Cum Italia abordează schimbările climatice din Marea Mediterană

Pe coasta Liguriei, în Italia, biologii și ecologiștii lucrează pentru a combate efectele schimbărilor climatice în Marea Mediterană cu ajutorul unui așa-numit „golf inteligent”.

REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Biologii marini se tem că Mediterana devine mai caldă și mai acidă, ceea ce ar afecta habitatul multor specii indigene și ar duce, de asemenea, la schimbări violente ale sistemelor meteorologice, cum ar fi tornade mai frecvente.

 

Golful inteligent Santa Teresa, situat într-o zonă de pe coasta de nord-vest cunoscută pentru turism și scufundări, este primul laborator „viu” subacvatic din Italia, unde oamenii de știință folosesc animale nevertebrate acvatice cunoscute sub numele de briozoare și alte organisme ca senzori vii.

 

Cercetătorii de la Agenția Națională Italiană pentru Noi Tehnologii, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă (ENEA) și de la Consiliul Național de Cercetare (CNR) au ales micul golf ca locație perfectă pentru a monitoriza apa de mare.

 

Acestea furnizează date pentru studiul fenomenelor meteorologice extreme care devin tot mai frecvente în țări precum Italia, Grecia, Spania și Franța.

 

„Marea Mediterană a devenit, practic, un punct fierbinte pentru ceea ce se întâmplă la nivel global în oceanele lumii”, a declarat Franco Reseghetti, cercetător ENEA și expert în oceane, care monitorizează de ani de zile schimbările de temperatură în Marea Mediterană.

 

Cercetările sale furnizează modele menite să prevadă fenomenele meteorologice extreme de pe coastă – cum ar fi „Medicane” sau tornada mediteraneană – și de pe uscat, cauzate de efectele încălzirii mării asupra straturilor inferioare ale atmosferei.

 

Reseghetti a declarat că, deși colectarea de date se îmbunătățește, cercetătorii încă nu știu de ce lucrurile par să se schimbe sau cum să le oprească.

 

„Trebuie să ținem cont de cât de importantă este marea pentru Italia, dar nu numai pentru Italia, gândiți-vă doar la Franța, Grecia și Spania, care anul acesta au plătit un preț foarte mare în ceea ce privește alternanța dintre incendii și ploi foarte abundente”, a declarat el pentru Reuters.

 

„Aceste evenimente extreme ar trebui să ne facă să ne gândim că poate chiar este timpul să nu mai vorbim și să începem să acționăm.”

 

Cercetătorii sunt interesați în special de PH-ul Mediteranei, de nivelurile de aciditate și de oxigen din apă care sunt vitale pentru sănătatea mării și a populației marine.

 

„Monitorizăm PH, care este, de asemenea, legat de acidificarea oceanelor, și nivelul de oxigen, care este legat de hipoxie, care provoacă multe daune în jurul ecosistemului mediteranean, inclusiv în acvacultură”, a declarat biologul marin și cercetătorul ENEA Chiara Lombardi.

 

„Ferma” de briozoare care trăiesc în colonii sedentare și viermii policheți marini folosesc carbonații din apă pentru a-și dezvolta cochiliile. Din cauza creșterii acidității din apă – legată de poluare și de temperaturile ridicate – oamenii de știință pot evalua modul în care a încetinit creșterea animalelor.

 

Marea Mediterană reprezintă 0,7% din suprafața oceanică globală și este un bazin semiînchis, cu singura sa legătură cu Atlanticul prin strâmtoarea Gibraltar, ceea ce conferă apelor sale caracteristici unice. Există foarte puține valuri și doar o cantitate mică de nutrienți datorită debitului scăzut al râurilor care ajung în ea. De asemenea, a existat o cantitate mare de pescuit excesiv și de poluare.

 

Lombardi speră, de asemenea, să dezvolte Smart Bay pentru a colabora cu pescarii locali și cu industria turistică pentru a face munca lor mai ecologică.

REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Sursa informației: https://www.reuters.com/world/europe/italys-smart-bay-seeks-tackle-mediterranean-climate-change-2021-09-27/