VIDEO/Burete de polen ecologic combate contaminațiile apei
Oamenii de știință de la NTU Singapore au creat un burete reutilizabil, biodegradabil, care poate absorbi cu ușurință uleiul și alți solvenți organici din surse de apă contaminate.
O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore (NTU Singapore) a creat un burete reutilizabil, biodegradabil, care poate absorbi cu ușurință petrolul și alți solvenți organici din surse de apă contaminate, făcându-l o alternativă promițătoare pentru combaterea deversărilor de petrol marin.
Fabricat din polen de floarea-soarelui, buretele este hidrofob (respinge apa), datorită stratului de acid gras natural de pe burete. În experimentele de laborator, oamenii de știință au arătat capacitatea buretelui de a absorbi contaminanți cu uleiuri de diferite densități, cum ar fi benzina și uleiul de motor, la o rată comparabilă cu cea a absorbanților comerciali de ulei.
Vărsările de petrol sunt dificil de curățat și duc la daune grave de lungă durată ecosistemului marin. Metodele convenționale de curățare, inclusiv utilizarea dispersaților chimici pentru descompunerea uleiului în picături foarte mici sau absorbția acestuia cu materiale scumpe, nereciclabile, pot agrava daunele.
Până în prezent, cercetătorii au conceput bureți care măsoară 5 cm în diametru. Echipa de cercetare, formată din oameni de știință de la NTU Singapore și Universitatea Sungkyunkwan din Coreea de Sud, consideră că acești bureți, atunci când sunt mari, ar putea fi o alternativă ecologică pentru a combate deversările de petrol marin.
Sursa informației: NTU Singapore (https://www.ntu.edu.sg/docs/default-source/corporate-ntu/ntu-news-release_-scientists-led-by-ntu-singapore-develop-eco-friendly-pollen-sponge-to-tackle-water-contaminants-v.final41b09f44-f6d1-4db0-8337-a04349eeaf67.pdf?sfvrsn=b984feae_3)