(VIDEO) Al 8-lea continent ”plutitor” ne-ar putea curăța oceanele

Al 8-lea continent este un design premiat care reciclează plasticul oceanului și este complet auto sustenabil.

Structura sa compusă din cinci părți conține totul, de la sere și locuințe până la colectoare biodegradabile de deșeuri.

Sursă poze: Fondation Jacques Rougerie/Lenka Petráková

Lenka Petráková, designer principal la Zaha Hadid Architects din Londra, a dezvoltat ideea pentru teza sa de masterat la Universitatea de Arte Aplicate din Studio Hani Rashid în urmă cu câțiva ani, după ce a studiat poluarea oceanelor.

Sursă poze: Fondation Jacques Rougerie/Lenka Petráková

Arhitectul spune că prototipul este numit în raport cu cantitatea de deșeuri de plastic care coagulează în ocean „Great Pacific Garbage Patch”.

Sursă poze: Fondation Jacques Rougerie/Lenka Petráková

„Mi-am dat seama cât de distruse sunt oceanele și câte specii sunt dispărute, cât de multă poluare există și că părțile care nu au văzut niciodată o ființă umană simt efectele activităților noastre”, spune ea.

 

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în mare în fiecare an. Și majoritatea acestui plastic ajunge în mâncarea și corpul nostru. În plus, 100.000 de mamifere și broaște țestoase marine și 1 milion de păsări marine sunt ucise anual de poluarea cu plastic.

 

Petráková și-a refăcut ideile anul trecut, iar conceptul final i-a adus premiul Grand Prix 2020 pentru arhitectură și inovație a mării, la competiția lansată de Fundația Jacques Rougerie.

 

Designerul a fost inspirat de viața marină atunci când a venit cu proiectul ei. Ea a creat stația plutitoare pentru a fi un „organism viu care este pe deplin auto sustenabil”, spune ea.

 

„Am căutat specii marine, animale, precum și plante. Și am studiat modul în care acestea interacționează cu adevărat cu mediile de apă, cum pot recolta energia și cum funcționează cu nutriții, de exemplu.”

 

Ideea ei nu a fost doar să proiecteze un concept care curăță oceanul, ci unul care să-i redea sănătatea.

 

Când este operațională, stația ar putea rămâne conectată la fundul mării, dar rămâne flexibilă pentru a se deplasa în conformitate cu curenții. Ar produce propria energie prin instalații de recoltare și ar fi complet echipat cu centre de desalinizare a apei pentru a maximiza sănătatea oceanului care îl înconjoară.