Viața e precum în teatru: tristă și fără oameni / VIDEO

Republica Moldova își pierde cetățenii, iar teatrul – spectatorii. Este realitatea dură prezentată de actorii Teatrului Republican „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Spectacolul  „Vedere de pe pod”, despre migrația în masă a moldovenilor a adunat doar peste 30 de spectatori în sala Naționalului Bălțean, relatează Nord-News.md.

Vitalie Ponomariov, coordonator de proiect „Vedere de pe pod”: „Este foarte important ca în urma acestui proiect, autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru îmbunătățirea politicilor, pentru diminuarea problemei migrației. În acest proiect ne-am propus să montăm spectacolul „Vedere de pe pod”, de Arthur Miller, adaptat la realitățile sociale din Republica Moldova și să-l prezentăm în cele mai mari orașe din țară.”

În original, piesa cunoscutului dramaturg american Arthur Miller este despre migrația italienilor, spaniolilor și irlandezilor în Statele Unite.

Gheorghe Mîndru, regizorul spectacolului: „Am adaptat-o la condițiile Republicii Moldova, la condițiile cetățenilor, care migrează în perioada de 20-25 de ani, mai mult în ultimii 5-10 ani.”

Prezentarea spectacolului „Vedere de pe pod” este însoțită de discuții publice despre migrația moldovenilor, unde sunt prezentate date alarmante despre acest fenomen. Din 10 moldoveni care aleg să migreze, doar unul revine la patrie.

Valeriu Sainsus, expert în științe demografice: 

„Anual, doar din cauza migrației, noi pierdem 41-42 de mii de oameni, echivalentul a 10-15 sate din Republica Moldova. Chiar dacă a început de la nord, depopularea a cuprins toată țara.”

Spectacolul  „Vedere de pe pod”, a fost deja prezentat publicului din Cahul, Cimișlia, Ceadîr-Lunga și Chișinău.

„Spectacolul mi-a plăcut foarte mult, m-a impresionat pentru că și eu am gustat din pâinea migrației.  Eu sunt împotriva migrației, evident, aș fi vrut ca toți cei care au plecat să revinp acasă și acea experineță care o capătă ei acolo, studiile de peste hotare, dacă le-ar aduce în Moldova, țara ar înflori.”

„Am rămas plăcut surprinsă de prestațai actorilor din Cahul. Au afișat drama societății moldovenești în care ne aflăm, fenomenul migrației”, au spus spectatorii.

Cei care au venit la teatru au rămas dezamăgiți de numărul mic de spectatori.

„Poate problema e în informare, poate în marketing, poate tinerii nu sunt interesați de evenimente culturale. Păcat, pentru că spectacolul a fost extraordinar. Spectacolul mi-a plăcut mult. Din păcate este o realitate pe care o trăim”, a spus un spectator.

Spectacolul a fost prezentat cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Asociația Moldovenilor din Germania „Plai”, Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța și Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale ECOU din Cahul.