Vești bune pentru exportatorii de mere
Experții de la FAO au analizat piața merelor și vin cu prognoze îmbucurătoare. Prima veste bună pentru sectorul de producere a merelor din Europa de Est poate fi considerată creșterea bruscă a prețurilor la mere în Iran.
A doua este ritmul de creştere a vânzărilor de mere în primele luni ale sezonului. Din acest lucru reiese faptul că cele mai mari țări producătoare de mere vor intra pe piaţă în a doua jumătate a sezonului cu stocuri nu atât de mari precum în sezonul 2020-2021.
Totodată, nu uităm de faptul că în Moldova, producătorii de mere au fost nevoiți să-şi vândă producţia rămasă în primăvara și vara acestui an pentru producerea concentratului de mere la prețuri de nimic. Ulterior, prețurile la măr s-au prăbușit nu doar în Moldova, ci și în Ucraina, Rusia și Polonia, însă acest lucru nu a favorizat intensificarea cererii, deoarece pe piață apăruseră deja pomuşoare și alte fructe de sezon. În aceeaşi perioadă, în Moldova, Ucraina, Italia și chiar în Iran se înregistrau sporiri continue a vânzărilor.
A treia veste bună este înregistrarea unei recolte de mere mai scăzute decât cea prognozată în SUA. Acest lucru ar putea reduce presiunea asupra prețurilor la mere pe piețele profitabile pentru acești exportatori, cum ar fi ţări din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
De asemenea, potrivit lui Andriy Yarmak, ar trebui luat în calcul faptul că prețurile la mere în Uzbekistan și alte țări din Asia Centrală în acest sezon sunt mult mai mari comparativ cu 2020. Prin urmare, loturi de mere din Moldova și Ucraina pot fi exportate în aceste țări, care în ultimii ani au importat un volum redus de mere.
El a mai observat că Emiratele Arabe Unite cumpără în prezent mai multe mere decât de obicei, deoarece Dubai găzduiește la moment cel mai mare eveniment expozițional din lume – Expo 2020. Acesta va continua până la sfârșitul lunii martie 2022. Respectiv, cererea de mere de acolo va crește semnificativ, iar acest lucru constituie o oportunitate excelentă pentru exportatori.