Veaceslav Ioniță: Moldova este într-o paralizie totală

Greul abia începe, iar provocările vor fi multe și foarte greu de suportat, mai ales pentru populația de rând, inclusiv pentru bătrâni. Acestea sunt ultimele concluzii ale expertului, Veaceslav Ioniță, care, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4, a mai declarat că Moldova este într-o paralizie totală și va fi pentru prima oară când țara se va afla într-o criză continuă timp de trei ani.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Noi suntem într-o paralizie instituțională. Tot ceea ce fac autoritățile, încearcă cu bani să acopere problemele pe care le-am avut. Totuși, noi suntem pentru prima dată trei ani la rând în criză: 2020 – COVID-ul, 2021 – energetic și 2022 – nu va fi criză, deoarece produse alimentare vor fi, dar va fi o creștere foarte mare a prețurilor la produsele alimentare.”

Faptul că autoritățile ne tot promit niște ajutoare nu va aduce nimic promițător, odată ce prețurile continuă să crească într-un ritm galopant.  

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Bătrânii pentru mâncare cheltuie 50-60% din bani, practic toți banii îi dau pe mâncare. Și atunci la dânsul, pensia crește cu 13%, apropo dublu decât trebuia să fie, dar prețurile cresc cu 25%. El, chiar dacă are o inflație mai mare, el anul acesta va putea cumpăra mai puțin decât anul trecut.”

Deși criza, într-un final, va trece, actuala guvernare a rămas deja corigentă la examenele care au apărut pe timpul situațiilor critice, a conchis expertul.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Cel mai grav, exact ca și în cazul unei mașini. Guvernarea, ce trebuie de făcut? Strângi banii și îi împarți la oameni. Dar cel mai tare se vede calitatea guvernării în situațiile de criză.”

La moment, Moldova, pe lângă criza provocată de pandemia de COVID-19 și cea de costurilor mari la produsele alimentare, în luna mai curent poate rămâne și fără gaze naturale, ceea ca va duce inevitabil la alte probleme, inclusiv cele legate de energia electrică. Totodată, și criza legată de costul combustibililor este una care devine din ce în ce mai gravă, odată ce autoritățile par să evite găsirea unei soluții pentru ameliorarea acesteia.