Veaceslav Ioniță, analistul economic care crește nanoroșii și cedru de Liban în grădina sa din Moldova
Cum e să îmbini cifrele cu grădinătirul? Ediția de ieri a emisiunii “Actualitatea la Raport” a fost una specială, în cadrul căreia Octavian Bratosin a discutat despre agricultură un pic altfel.
Invitatul special a fost analistul economic, Veaceslav Ioniță, care a lăsat deoparte calculele și analizele economice și ne-a împărtășit detalii necunoscute despre pasiunea sa pentru grădinărit.
Acesta se mândrește cu o grădina impresionantă prin varietatea de specii rare pe care le aduce din toată lumea și le plantează în grădină, pentru a experimenta cum se adaptează la condițiile climaterice din Moldova.
În grădina sa cu o suprafață de 18 ari, Ioniță are pe lângă copacii fructiferi ca Cireșul George și Caisul negru, și soiuri rare de copaci și flori exotice, unele chiar înscrise în Cartea Roșie, cum ar fi Trandafirul de piatră și Pseudoficticul. În grădina lui se regăsește și copacul de Agave, adus din SUA, precum și cedrul de Liban, numit și „Pomul lui Dumnezeu”. În plină iarnă vestitul analist economic savurează fructe kaki din propria grădină.
OCTAVIAN BRATOSIN: De ce anume grădinăritul?
VEACESLAV IONIȚĂ:
Când stai foarte mult în cifre, nu le mai vezi. Ca să-mi pot curăța creierul merg în grădină, chiar și iarna. Dacă n-ar fi grădina, cred că n-aș fi așa productiv la locul meu de muncă de bază. Asta chiar mă ajută! Atunci când vreau să-mi fie bine, merg la grădină. Practic, merg în fiecare zi acolo, pentru 2-3 ore.
VEACESLAV IONIȚĂ
Copaci „normali”, obișnuiți – n-am. Cireșul „George”, de exemplu, este cel mai târziu cireș de pe fața pământului, care se coace abia la sfârșitul lui august.
OCTAVIAN BRATOSIN: De unde a început această pasiune?
VEACESLAV IONIȚĂ:
Ambii bunei au avut seră, fiind unii dintre puținele persoane cu seră în perioada sovietică. Și eu de micuț creșteam flori acolo, cale albe. Ele erau foarte scumpe în perioada sovietică, circa 15 ruble era buchetul de 8 martie. Afară în grădină creșteam crizanteme. Mi-amintesc când aveam vreo 7 ani, am plantat iarna trei gladiole în seră și pe la 8 martie au înflorit. I le-am dăruit învățătoarei mele, căreia i-au dat lacrimile de emoții.
VEACESLAV IONIȚĂ:
Am cumpărat când eram prin clasa a VIII-a, de la niște georgieni, trei puieți de mandarin pitic, cu 15 ruble. Era o sumă enormă de bani pe atunci și a trebuit să așteptat tocmai 12 ani ca să dea roadă! Cred că asta mi-a altoit și stilul acesta de a fi foarte răbdător.
VEACESLAV IONIȚĂ:
La apartament am crescut odată nanoroșii. Într-o linguriță de ceai încap vreo 20 de roșii, sunt foarte mici. Roșiile cherry arată gigant pe lângă nanoroșii.
Interviul integral îl puteți viziona pe agrotv.md sau pe Youtube.
Citiți mai mult:
Alegem local: Gusturi autentice din Moldova pentru masa de sărbătoare
Buteliile de gaz vor fi confiscate în Transnistria, după interdicția de utilizare în apartamente
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.