Cam la 50 de km distanță de Chișinau se află pitorescul sat – Vorniceni. Aici, oamenii transmit tradițiile si valorile noastre populare din generație în generație și își trăiesc viața ca pe o sărbătoare!
Elena Lazarev, antreprenoare satul Vorniceni, raionul Strășeni “Avem o zonă pitorească, avem niște rădăcini vechi care se trag de la Alexandru cel Bun.”
Văile si peisajele de unde a copilărit au fost o sursă de inspirație pentru Elena Lazarev din s. Vorniceni. Femeia a reușit să construiască un muzeu in satul de baștină care și-a căpătat numele de “Vatra Dumeniului”.Am încercat să creez ca o oglindă a tradițiilor, acest muzeu este cu multe , multe tradiții de pe acest meleag.”
“-Ce putem admira, venind la muzeul “ Vatra Dumeniului”?
-Aici avem improvizată o “casă mare”. Această cămară, “casa mare “ reprezintă o valoare pentru poporul nostru și am încercat să redau unele elemente care ne-ar promova și ne-ar duce istoria încă mulți, mulți ani înainte.”
“Aici avem biblia care se citeste duminica…”
“ Aici iși alină dorul fiecare nevastă sau fată tânără.”
“Mirele purta o cămașă care avea elemente pur tradiționale, locale. Acest model este destinat Vorniceniului iar băieții dacă mergeau în altă localitate, imediat se cunoșteau după acest element.”
“Rochia de mireasă, aceste buchetele si cununa…”
“Rochia de mireasă este o donație a unei localnice din Vorniceni care bunăoară dumneaei și-a confecțioant-o.”
Dumneaei mi-a propus-o spunând: ”Uite, stă în pod și eu am croșetat-o…”
“Este confecționată din mătase iar buchetele sunt confecționate manual…”
“Este din anul 1940… cam așa..”
“Aici avem zestrea miresei care este compusă din mai multe elemente și în cadrul nunții se joacă în fața gospodinelor și mesenilor.”
“De la lume adunate și iarăși la lume date. “ –acesta este motto-ul femeii din momentul înființării acestui muzeu si până în prezent,
“Aici avem o colecție de prosoape de nuni mari.”
“Aceste prosoape sunt donate în mare parte de localnici dar și de rudele mele, parinților mei, buneilor… am încercat să le dau valoare, promovându-le la diferite expoziții arătând lumii că suntem un popor bogat și avem cu ce ne mândri.”
Ceea ce face Elena Lazarev este despre noi ca popor, respectul pentru istorie și tradițiile noastre , e despre valorile transmise mai departe cu drag dar și despre oamenii acestui loc.
“În primul rând este o realizare de vis.”
“Este un pas foarte important la care m-am gândit foarte mult timp.”
“Mi-am dorit să mă manifest pe acest meleag și copiii mei să aibă cu ce se mândri.”
“Pe urmă au apărut și finanțările, am avut finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul programului “Gal Plaiul Codrilor”, și în cadrul programului ODIM “Femei in afaceri”.
“În cadrul programului de la ODIM , am avut un proiect foarte interesant și am câștigat un utilaj, un lazer și un printer 3D cu ajutorul căruia confecționăm suvenire.”
“Lumea este impresionată de ceea ce vede și asta ne face să mergem mai departe , ne dă putere și ne inpiră.”