Varză ca la Cașunca nu găsești în toată Moldova
De cum intri în satul Cașunca, din raionul Florești nu poți să nu observi serele, care sunt aproape în orice gospodărie. Oamenii de aici sunt cunoscuți în toată țara drept unii dintre cei mai buni producători de legume. Vasile Mandraburca, pe lângă faptul că este profesor de limbă rusă la școala din sat, mai e și agricultor, scrie Ziarul Nostru.
„Varza o vedeți și devreme și de toamnă, ardei, conopidă, vânătă și altele. Asortimentul e mare și vădit. La moment, bruma care a fost a mai ucis din plantele care iubesc căldura. Am rămas cu varza și conopida.”
Vasile Mandraburca, producător agricol, s. Cașunca, r-nul Florești
În luna lui Brumar, la Cașunca, oamenii încă recoltează varza.
„De vreo 4-5 ani am început a recolta conopida, care este foarte întrebată și vă spun că e și de mare folos pentru sănătatea omului. Îmi place cum crește ea, dar necesită o îngrijire specială, este mai sensibilă ca varza. Brumele pronunțate îi fărâmă țesuturile la frunză și planta moare. Acum, vom începe recolta verzei de toamnă. Sper ca în luna noiembrie să o finisăm.”
Pe vremuri, legumicultorii de aici își vindeau marfa chiar și peste hotare. Însă, de o vreme, le este suficientă piața autohtonă.
„La Cașunca m-am născut și aici trăiesc. Pe timpuri, satul Cașunca era vestit prin legume, acum mai puțin. Dacă să îmi amintesc perioada Uniunii Sovietice, roiau mașinile pe vremea asta. Legumele noastre mergeau în Belorusia, Ucraina, Rusia și alte țări. Acum, cașulenii merg să-și vândă marfa la Piața Angro din Chișinău, Bălți și Florești.”
Varza murată de aici e cea mai gustoasă.
„Cum se pune varza la murat în Cașunca, r-nul Florești?
Ne conducem de rețeta după care puneau varza la murat încă bunicii noștri. E foarte simplă. La 10 litri de apă, adăugăm jumate de kg de sare, puține, dar foarte puține verdețuri și atât.”
În satul Cașunca locuiesc aproximativ 1800 de oameni.