Variantele mutante: COVID-ul încă nu și-a arătat colții adevărați

Creșterea rapidă în diferite părți ale lumii a variantelor mortale și mai infecțioase ale coronavirusului, care împărtășesc noi mutații, îi determină pe oamenii de știință să pună o întrebare critică – virusul SARS-CoV-2 și-a arătat cele mai grave consecințe sau încă nu?

 

Noi variante detectate pentru prima dată în țări îndepărtate precum Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie au apărut spontan în câteva luni, la sfârșitul anului trecut. Toate cele trei împărtășesc unele dintre aceleași mutații în regiunea importantă a virusului utilizată pentru a intra și a infecta celulele.

 

Acestea includ mutația E484k, poreclită „Eek” de unii oameni de știință pentru capacitatea sa aparentă de a sustrage imunitatea naturală față de infecția anterioară COVID-19 și de a reduce protecția oferită de vaccinurile actuale.

 

Apariția unor mutații similare, independente una de cealaltă, izvorând în diferite părți ale globului arată că coronavirusul se află în „evoluție convergentă”, potrivit unei duzini de oameni de știință intervievați de portalul Reuters.

 

Deși va continua să muteze, imunologii și virologii au spus că suspectează că acest coronavirus are un număr fix de mișcări (mutații) în arsenalul său.

 

Rămâne de văzut impactul pe termen lung pentru supraviețuirea virusului și dacă o limită a numărului de mutații îl face mai puțin periculos.

 

„Este plauzibil ca acest virus să aibă un număr relativ limitat de mutații, de evadare a anticorpilor pe care le poate produce înainte de a-și juca toate cărțile, ca să spunem așa”, a spus Shane Crotty, un virolog la Institutul de Imunologie ”La Jolla” din San Diego.

 

Acest lucru ar putea permite producătorilor de medicamente să rămână în fruntea virusului pe măsură ce dezvoltă vaccinuri care vizează direct variantele actuale, în timp ce guvernele se luptă să îmblânzească o pandemie care a ucis aproape 3 milioane de oameni.

 

Ideea că virusul ar putea avea un număr limitat de mutații a circulat printre experți de la începutul lunii februarie și a luat avânt odată cu publicarea unei lucrări care arăta apariția spontană a șapte variante în Statele Unite.

 

Sursă informație: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-evolution-analysis/in-mutant-variants-has-the-coronavirus-shown-its-best-tricks-idUSKBN2BN0L3