VARIANTA LAMBDA COVID: Tot ce trebuie să știți despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

Începând cu 6 august 2021, au existat opt ​​cazuri confirmate ale variantei Lambda în Marea Britanie. Din aceste opt, nu au existat decese legate de această tulpină.

 

OMS, guvernul britanic și țările din întreaga lume continuă să urmărească răspândirea variantei Lambda, deoarece unii oameni de știință au avertizat că tulpina ar putea fi mai transmisibilă decât varianta Delta.

 

Cazurile de Lambda par să scadă în Peru, unde fusese detectat pentru prima oară în august 2020. Conform urmăririi GISAID COVID, nu au existat cazuri noi de Lambda în Peru în cele patru săptămâni anterioare 9 august 2021. Cu toate acestea, cazurile acestei Varianta pare să crească în Chile și Ecuador, cu 40 și respectiv 48 de evenimente confirmate.

 

Cazurile Lambda cresc tot în SUA.

 

„În prezent, există mai mult de 1.300 de secvențe Lambda (C.37) în SUA începând cu 4 august 2021, iar varianta Lambda a fost identificată în 44 de state”, a dezvăluit recent Newsweek un purtător de cuvânt al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) .

 

O analiză pre-tipărire, care nu a fost încă evaluată de colegi, a proteinelor vârf de pe varianta Lambda a SARS-CoV-2 a arătat o creștere de două ori a infecțiozității, despre care oamenii de știință spun că se datorează unei mutații particulare asupra virusului numită mutația L452Q.

 

Cercetătorii de la Școala de Medicină NYU Grossman au testat eficacitatea vaccinurilor ARNm – cum ar fi vaccinurile Pfizer și Moderna coronavirus utilizate în Marea Britanie – împotriva variantei Lambda.

 

Conform rezultatelor acestora, a existat o „rezistență parțială la neutralizare”, cu toate acestea, „nu este probabil să provoace o pierdere semnificativă de protecție împotriva infecției” la persoanele vaccinate.

 

Varianta Lambda a fost clasificată ca o variantă de interes la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 15 iunie 2021.

 

Aceasta înseamnă că OMS consideră că are mutații cu implicații stabilite sau suspectate pentru transmisibilitatea și severitatea acesteia și a fost detectată în mai multe țări.

 

Dr. Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS pentru COVID-19, a spus că urmăresc această tulpină pentru a vedea dacă ar trebui clasificată ca o variantă de îngrijorare. Acest lucru s-ar întâmpla dacă tulpina „ar demonstra proprietăți de transmisibilitate crescută” sau „dacă are o severitate crescută”, a spus ea.

 

Varianta Lambda va fi desemnată o variantă de îngrijorare numai dacă se consideră că: crește transmisibilitatea virusului; arată o schimbare dăunătoare a epidemiologiei sale; creșterea virulenței; schimbarea prezentării / simptomelor bolii; sau prezintă scăderea eficienței măsurilor de testare, tratament și prevenire, cum ar fi vaccinările.

 

Vaccinurile vor funcționa în continuare împotriva variantei Lambda?

Într-o lucrare pre-tipărită care nu a fost încă evaluată de colegi, cercetătorii au descoperit că vaccinurile ARNm sunt eficiente împotriva variantei Lambda. Atât vaccinurile Pfizer, cât și vaccinurile Moderna împotriva coronavirusului utilizate în Marea Britanie sunt pete de ARNm, ceea ce înseamnă că conțin material genetic care instruiește celulele corpului să producă vârfuri de coronavirus, care apoi provoacă un răspuns imun.

 

Rezultatele acestei lucrări sugerează că vaccinurile utilizate în prezent vor rămâne protectoare împotriva variantei Lambda.

 

Cu toate acestea, într-o altă hârtie pre-tipărită, s-a constatat că Lambda a avut mutații care au „capacitatea de a scăpa de anticorpii neutralizanți eliberați de CoronaVac“. CoronaVac este un vaccin utilizat în mai multe țări asiatice și funcționează prin administrarea unei versiuni inactive a virusului SARS-CoV-2, care declanșează apoi un răspuns imun.

 

Cercetătorii au subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida eficacitatea vaccinurilor.

 

Este varianta Lambda mai transmisibilă?

Deși nu se știe încă dacă această nouă variantă este mai transmisibilă, oamenii de știință spun că tulpina Lambda are o serie de mutații care ar putea duce la o transmisibilitate crescută sau la o rezistență crescută la anticorpii furnizați de o vaccinare COVID-19 sau expunerea anterioară la virus.

 

Una dintre mutațiile identificate în tulpina Lambda este numită de oamenii de știință sub numele de T859N și a fost găsită în așa-numita variantă „Iota” care se răspândește în prezent în New York.

 

O altă mutație, la L452Q, este raportată ca fiind „similară mutației raportate în variantele Delta și Epsilon”, despre care se crede că îi afectează susceptibilitatea la anticorpi.

 

Cu toate acestea, este important să rețineți că cercetările asupra acestei variante specifice sunt toate în stadii incipiente.

 

Întrucât există în prezent puține dovezi care să arate exact modul în care varianta Lambda este diferită de celelalte tulpini, oamenii de știință spun că sunt necesare studii suplimentare, mai robuste, înainte de a putea înțelege întinderea completă a efectului tulpinii.

 

Care sunt simptomele variantei Lambda?

În prezent, nu există nimic care să sugereze că simptomele infecției cu noua variantă C.37 sau Lambda sunt diferite de alte tulpini de coronavirus.

 

Principalele simptome ale COVID-19, conform NHS, sunt:

 

  • temperatură ridicată – aceasta înseamnă că vă simțiți fierbinte la atingere pe piept sau pe spate (nu este nevoie să vă măsurați temperatura)
  • tuse nouă, continuă – aceasta înseamnă tuse mult mai mult de o oră sau trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore (dacă aveți de obicei tuse, poate fi mai rău decât de obicei)
  • pierdere sau o modificare a simțului mirosului sau gustului – aceasta înseamnă că ați observat că nu puteți mirosi sau gusta nimic, sau lucrurile miros sau gust diferit de normal
  • NHS spune că majoritatea persoanelor care au simptome de COVID-19 vor avea cel puțin una dintre cele de mai sus.

 

Ce alte variante de îngrijorare au fost identificate în Marea Britanie?

Este frecvent ca virușii să mute atunci când se reproduc. Puține dintre aceste mici modificări genetice duc la o infecție mai dăunătoare.

 

Începând cu 6 august 2021, există cinci tulpini considerate „îngrijorătoare” de PHE, inclusiv variantele Delta și Alpha.

 

Guvernul Marii Britanii are un acord cu compania biofarmaceutică CureVac pentru a dezvolta vaccinuri împotriva viitoarelor variante și a precomandat 50 de milioane de doze.

 

Sursa informației: https://www.sciencefocus.com/news/lambda-variant/