Varianta Delta pune sub semnul întrebării certificatele COVID-19

Trei comisari ai UE au solicitat statelor membre să își respecte promisiunea de a implementa fără restricții de călătorie noul certificat COVID-19 al UE care urmează să fie lansat oficial la 1 iulie. Cu toate acestea, noua variantă Delta ridică îndoieli cu privire la implementarea efectivă a schemei, deoarece au fost deja puse în aplicare noi restricții de călătorie.

 

Într-o scrisoare văzută de portalul EURACTIV, comisarii Didier Reynders, Thierry Breton și Stella Kyriakides solicită o abordare coordonată și reamintesc statelor membre UE că au convenit asupra condițiilor în care persoanele complet vaccinate și recuperate care dețin un certificat digital COVID al UE „sunt să fie scutiți de testarea și carantină legate de călătorii”.

 

„În același timp, având în vedere necesitatea de a rămâne vigilenți cu privire la variantele de îngrijorare, Recomandarea Consiliului prevede, de asemenea, o„ frână de urgență ”, permițând unui stat membru să reintroducă în mod excepțional și temporar anumite măsuri”, se scrie în scrisoare.

 

Furnizarea frânei de urgență a constituit principalul argument al discuțiilor în timpul negocierilor privind certificatul COVID-19.

 

Germania și Franța au insistat asupra acestui lucru pentru a da undă verde certificatului. Ambii fuseseră sceptici cu privire la această idee, deoarece inițial a fost promovată de Grecia.

 

„Vă încurajăm cu tărie să puneți în aplicare recomandarea Consiliului cât mai curând posibil, în special scutirile pentru persoanele complet vaccinate și recuperate, eforturile de asigurare a unității familiilor călătoare și măsurile care se bazează pe culorile hărții publicate săptămânal de către Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor ”, au spus comisarii.

 

Cu toate acestea, realitatea este ușor diferită.

 

Cu câteva zile înainte de lansarea oficială, Germania a impus o carantină obligatorie de 14 zile călătorilor care se întorceau din Portugalia, chiar dacă aceștia sunt complet vaccinați.

 

UE estimează că varianta Delta va prevala în Europa până în august, iar principalul motiv de îngrijorare sunt în principal turiștii britanici, deoarece varianta este deja dominantă în Marea Britanie.

 

Criticii sugerează că sudul Europei, dependent de turism, se află la o răscruce de drumuri. Pe de o parte, țările din sud vor ca turiștii să le reînvie sectorul turistic. Pe de altă parte, vor să evite restricțiile de călătorie impuse de alte state membre ale UE, cum ar fi Germania, un scenariu care va anula în practică valoarea adăugată a certificatului COVID.

 

Sursă informație: https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/delta-variant-puts-eu-covid-19-certificate-to-the-test/