Varianta Delta ar putea deveni în curând tulpina dominantă COVID-19. Iată ce trebuie să știți

Pandemia COVID-19 devine o cursă printre variantele emergente ale virusului și, în acest moment, nu există nicio îndoială care este cea care câștigă: varianta Delta (cunoscută formal sub numele de B.1.617.2), una din cele patru tulpini care a apărut inițial în India. Abia luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a etichetat Delta drept „o variantă de îngrijorare” – însoțită de tulpina Alpha, care a apărut în Marea Britanie; tulpina Beta, din Africa de Sud; și tulpina Gamma, văzută pentru prima dată în Brazilia. Însă Delta devine rapid cea mai îngrijorătoare din grup.

 

Oficialii din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă că Delta amenință să inverseze progresele înregistrate în țări, precum SUA și Marea Britanie, care în ultimul timp bat pandemia în retragere, dar țări, precum India, sunt încă în criză. Cercetătorii au descoperit că Delta este cu cel puțin 60% mai transmisibilă în decât tulpina Alpha, varianta dominantă din SUA, potrivit Public Health of England.

 

Potrivit relatărilor medicilor de la televiziunea de stat din China – care au fost raportate pentru prima dată în presa engleză de către New York Times – pacienții cu variante Delta au simțit că simptomele se dezvoltă mai rapid și devin mai severe decât cele de la persoanele infectate cu alte variante. De asemenea, încărcăturile virale urcă mai repede și scad mai încet. Totuși, epidemiologii spun că ar putea fi prea devreme să știm cu certitudine dacă Delta provoacă boli mai severe și este important să recunoaștem că alți factori, cum ar fi restricțiile de blocare și ratele de vaccinare, pot afecta și răspândirea bolii.

 

În SUA, varianta Delta reprezintă acum aproximativ 6% din toate cazurile, potrivit dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase. Aceste cifre vor crește probabil. „Cred că, cu datele pe care le avem, există șanse mari ca acesta să preia 117 [tulpina Alpha] ca variantă principală doar pentru că este mai infecțioasă”, spune dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase și politici la Universitatea din Minnesota.

 

La un briefing de la Casa Albă săptămâna trecută, Fauci a menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech este 88% eficient în prevenirea bolilor cauzate de varianta Delta. „Vestea bună este că variantele Delta, la fel ca celelalte variante, nu par să scape de protecția oferită de vaccinurile disponibile în SUA”, spune dr. Gronvall. În plus, vaccinul AstraZeneca, care este autorizat pentru utilizare în UE, dar nu și în SUA, s-a dovedit a fi eficient cu 60% împotriva variantei Delta, potrivit unui studiu publicat în revista ”Nature”, deși oamenii de știință se așteaptă la o protecție și mai mare împotriva spitalizării și a morții cauzate de tulpină.

 

Numărul vaccinărilor este mult mai scăzut în mare parte din restul lumii, expunând milioane la variante extrem de transmisibile și potențial mai periculoase și creând noi oportunități pentru ca SRAS-CoV-2 să schimbe forma încă o dată. „De fiecare dată când oferiți virusului șansa de a se replica, dați șansa ca o altă variantă să prindă, care poate avea proprietăți diferite care nu sunt în avantajul nostru”, spune dr. Gronvall. „De aceea este în interesul nostru de a ajuta la vaccinarea lumii.”

 

Ceea ce încearcă să spună Gronvall este că cu cât mai puțin vaccinăm și lăsăm oamenii să se îmbolnăvească în continuare, cu atât mai mult COVID se va replica la oamenii infectați și reinfectați, primind posibilitatea de a deveni mai transmisibil și de a primi proprietăți mai îngrijorătoare pentru sănătate.

 

Sursa informației: https://time.com/6073345/delta-variant-covid-19/