Vânzător: ”Vor să închidă piețele într-o țară agrară”
Autoritățile din Bălți au decis să mute piața agricolă la periferia orașului. Vânzătorii au organizat un protest, care a ieșit cu scandal. Oamenii susțin că asta le-ar aduce pierderi serioase, iar condițiile unde ar putea fi amenajată noua piață lasă de dorit, relatează NordNews.
Ludmila Berzan este vânzătoare de mai bine de 20 de ani la piața agricolă din Bălți. Femeia își dorește să rămână la locul vechi, fiindcă aici sunt create condițiile necesare pentru a putea vinde marfa.
Ludmila Berzan, vânzătoare: ,,Toată treaba asta se face cu scopul de a închide piețele agricole într-o țară agrară, iar lumea să se ducă să-și cumpere fructe, legume din magazinele lor care sunt deschise tot de ei. Dacă nu o să ne audă ei, este Parlamentul, este Chișinăul, noi o să ne ducem mai departe. Am stat 10 ani în pietriș și glod până ne-au turnat câte o bucățică de beton. S-a cheltuit bani enormi. Cum rămân milioanele acestea? Tot noi am plătit la stat patentă. Pentru ce? Ca să ne fugărească înafara orașului?.”
Vânzătorii cred că vor pierde potențialii clienți, din cauză că piața va fi amplasată prea departe de centrul orașului.
,,Nu o să avem vânzare. Acesta este unicul motiv. Noi nu o să avem vânzare. Da, poate să ne facă condiții, ar putea să ne facă de aur tot acolo, dar orășenii nu vor mai veni, nici pensionarii, nici bunicile, nu o să vină nimeni, nici măcar tineretul.”
,,Nu este lumină, apă. Am stat pe vremea pandemiei fără lumină, apă, canalizare, acum ne schimbă în altă parte, va fi aceeași problemă?”, s-au plâns vânzătorii.
Decizia autorităților de a muta piața agricolă într-o altă locație vine după ce aleșii locali au venit cu inițiativa de a construi un drum nou pe str. Dovator, lucru care ar eficientiza fluidizarea traficului în orele de vârf, susține primarul mun. Bălți.
Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți: ,,Anul trecut pierderile financiare ai acestei piețe a fost de 500 mii de lei. Care este sensul de a plăti taxa de piață pentru două teritorii, dacă există un teritoriu de 20 de mii de metri pătrați pe strada Cara Ciobanu.”
Angajații primăriei neagă acuzațiile comercianților și spun că, de fapt, protestul a fost organizat pentru a destabiliza situația.
Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți: ,,Construcția strărzii Dovator a fost planificată încă la sfârșitul anilor 80, pe timpul sovietic. Această stradă este esențială în sec. XXI. Reprezentanților opoziției le este convenabil ca, în mun. Bălți nimic să nu se construiască. Ei, ca pe timpuri ne sugruma pe noi, în Bălți. Păi, astăzi acestora nu le este profitabil ca în Bălți să apară noi proiecte.”
Ghenadie Șmulschi, viceprimar de Bălți: ,,Există organizatori ai acestei manifestații. Organizatorii sunt reprezentanții unui partid.”
Iar administratorul pieței agricole dă asigurări că noua locație va oferi toate condițiile necesare pentru vânzători.
Iurie Vlas, director al ÎM ,,Asociația Piețelor”: ,,Aceasta este dorința lor. Nu pot să vă explic. Este dorința lor, totul este organizat de un partid politic. O să aibă toate condițiile, mai bune decât aici, vă garantez. Este stradă asfaltată, este trasă canalizare, apă. Totul acolo este acolo? Asta cândva acolo a fost? –Pe ce loc? Acolo toată viața a fost gunoi, prieteni.”
Autoritățile susțin că proiectul pentru construcția străzii Dovator din mun. Bălți sunt deja pregătite, iar lucrările ar costa peste 100 de milioane de lei.