Vânzarea strugurilor, problemă pentru micii fermieri
Munca pe câmp nu se termină niciodată, iar agricultorii lucrează cu spor pentru a-și câștiga o bucată de pâine. Pe familia Jalbă am surprins-o pe plantația sa de viță-de-vie, executând lucrările de întreținere pentru această perioadă.
„Astăzi am venit în vie pentru a lega în uscat, așa se numește. Când este în verde, apoi legăm lăstarii verzi, dar acum ațele care sunt vechi, putrede, curmă butucul și noi eliberăm cordelele celea vechi și facem noi. Rupem lăstarii de pe tulpină ca să fie roada mai mășcată”, spune TUDOR JALBĂ, agricultor din satul Costești, raionul Ialoveni.
„Acum a fost primăvară ploioasă și a crescut foarte mare. Ne este și rușine că ne-ați prins în vie în așa hal. Se vede că a fost buruian mare, dar au fost ploi și nu a fost posibil. Toamna au fost ploi și nu au reușit să are băieții, au avut și ei de pierdut bani. Au mers și ei cum au putut, lăsăm acum să moară aceasta și să meargă din nou și asta se numește încă o lucrare în plus. Dumnezeu ne-a dat ploaie, îi mulțumim pentru că este tot verde și frumos în jur, dar noi o să-l prelucrăm încetișor”, specifică ELIZAVETA JALBĂ, soția agricultorului.
Tudor și Elizaveta Jalbă recunosc că lucrul este dificil, dar odată ajunși în podgorie satisfacția este mai mare. Și asta se datorează deprinderilor din copilărie.
„Noi de mici copii am lucrat pe deal cu părinții, începând chiar din brigada școlărească, ne duceam pe deal, după ne-am unit în brigadă cu părinții. Ne-am căsătorit și tot în vie am rămas. Mai avem și alte activități, dar de vie nu ne lăsăm. Avem 90 de sote de Moldova, doar că sunt în mai multe locuri și muncim.”
Soții își amintesc cu tristețe despre începutul greu și efortul depus în 17 ani de activitate.
„Noi prima dată am pus aici Cabernet cu toată brigada, asta era cota mamei mele și am pus Cabernet din vale și până în deal. S-a nimerit o vie, că aceștia care produc acești butuci, chiar transmit printr-o așa emisiune, ca să facă mai cu suflet, că a fost o vie de Cabernet, iată și vecinii 2 rânduri nu le-au scos și să veniți la toamnă să filmați, niște cârcei iată așa. Muncim degeaba, aici sunt 51 de sote, nu luam nimic roadă și s-a nimerit foarte rea. Am scos-o și am pus Moldova și am pus un rând albă super-extra.”
Dificultățile nu s-au terminat aici. O mare problemă pentru micii fermieri rămâne realizarea mărfii. Cu toate că strugurii sunt de calitate bună, viticultorii cu greu îi pot vinde.
„Nu ai unde o realiza, ea când se coace devreme și se primește că într-un rând sunt undeva de vreo 10 sote și o duci cu lada la piață și n-o poți vinde și o dai în stânga și în dreapta, de pomană, ce să faci cu ea, să o duci acasă? Și facem vin după cu ce mai rămâne. Și anul trecut ați avut multe pierderi? Normal că au fost pierderi, frigiderul scump, chimia scumpă, cultivatul tot scump și rămâi la un leu. Eu anul acesta voi scrie toate zilele din prima zi de când au venit la curățat și să văd câte zile, câte drumuri ce o să se vândă și ce venit o să am. Dacă va fi minus, cred că o vom lăsa și noi.”
Prognozele pentru 2021 sunt optimiste, însă vița-de-vie are nevoie de răgaz pentru a-și reveni după condițiile meteo dificile din anul trecut.
„Anul acesta după cum se vede, nu este prea multă roadă, iată puțină poamă este. Poate este abia începutul, urmează să dea mai multă? Care început că deja strugurașul se vede, pentru că anul trecut a fost secetă mare, se vede că anul acesta încă via suferă. De dat dă bine, dar roadă va fi cam puțină, de acum se vede câtă roadă va fi anul acesta.”
Potrivit specialiștilor, primii struguri autohtoni urmează să ajungă pe tarabele din piețe pe parcursul lunii iulie.