Vând carne în condiții anti-sanitare
Piața Centrală dispune de trei hale care găzduiesc atât producători autohtoni, cât și realizatori de carne. În cele private se păstrează în lăzi puse pe jos, iar vânzătorii o taie și o sortează fără mănuși. Unii nu au nici măcar mască, iar ușile sunt mereu deschise, astfel muștele sunt nelipsite acolo.
Întrebată de ce lucrează fără mănuși una dintre vânzătoarea nu a avut alt răspuns decât …
„Nu vreau să vorbesc, dați-mi pace , nu vreau să mă vadă toată Moldova. Nu vorbesc, căci este șef la noi, care vorbește pentru toți. Nu mă întrerupeți de la lucru.”
„Mască, mănuși, dezinfectant și atât, mănușile le am permanent.”
Cumpărătorii nu sunt mulţumiţi de condiţiile sanitare din piaţa centrală, dar oricum cumpără produsele.
„Unii lucrează fără mănuși, alții fără măști, un pic mă tem să cumpăr, dar cumpăr de nevoie.”
„Nu avem mai bune condiții, suntem nevoiți să luăm de unde este, nici nu atrag deja atenția că lucrează fără mănuși, oricum spălăm carnea acasă.”
„Puțin parcă au mai făcut reparație, este mia răcoare, în cealaltă hală este mai cald, dar aici este bine, este o hală lângă fructe și legume, acolo te înăduși totul se strică.”
Indiferent de condițiile sanitare, prețurile rămân aceleași.
„Avem carne de purcel care ajunge la 70 lei sau 60 lei, pentru fiecare buzunar este. E binișor, vânzările merg bine, chiar dacă e cald totul se întreabă și se vinde până la ultima bucată.”
În piața centrală sunt des organizate controale de către autorități. De regulă, comercianții se aleg cu amenzi, iar conducerea pieței a fost avertizată de nenumărate ori. Însă, aceste măsuri nu au schimbat situația, de pe urma căreia au de suferit numai consumatorii.