Vacile emit mult mai puțin dioxid de carbon decât se credea

Raportul climatic mondial ajunge la concluzia că emisiile de metan au fost supraestimate de trei-patru ori. În noul raport  este analizată influența metanului produs de bovine asupra încălzirii globale în comparație cu dioxidul de carbon. Iar răspunsul raportului este: unul semnificativ mai mic decât se presupunea anterior, scrie agrimanet.ro.

Oamenii de știință aduc un nou standard în discuție. Până în prezent, potențialul de încălzire globală a fost folosit ca punct de referință prin care toate gazele cu efect de seră au fost legate de dioxidul de carbon. Acest lucru se realizează cu potențialul global de schimbare a temperaturii.

Oamenii de știință subliniază că metanul, care rezistă în medie 12 ani în atmosferă, comparativ cu dioxidul de carbon, care durează mai mult de 1.000 de ani, este extrem de supraestimat. Asociate cu aceasta sunt consecințele greșite pentru protecția climei. Omul de știință britanic Michelle Cain a subliniat deja supraestimarea în 2019 și a comparat o centrală electrică pe cărbune cu o turmă de vite.

În timp ce o centrală electrică pe cărbune acumulează dioxid de carbon suplimentar în atmosferă la fiecare ardere și astfel alimentează schimbările climatice, un fermier care nici nu își mărește și nici nu-și scade efectivul va emite întotdeauna aceeași cantitate, deoarece metanul este descompus din nou și din nou. Nu există îmbogățire. În acest sens, un efectiv mare de vite acționează ca o centrală electrică pe cărbune dezafectată, ale cărei emisii de dioxid de carbon rămân în atmosferă mult timp.