Vaccinarea cu AstraZeneca va continua

Peste 68 de mii de oameni au fost deja vaccinați în Moldova. Peste o mie dintre ei au prezentat reacții adverse, în mare parte ușoare, iar 0,5 la sută – s-au reinfectat cu noul tip de coronavirus.
Potrivit specialiștilor, în ciuda problemelor semnalate în mai multe țări, imunizarea cu AstraZeneca nu va fi oprită.

„Considerăm că vaccinarea trebuie continuată cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, iar persoanele imunizate cu primul rapel trebuie, cu siguranță, să meargă la următorul rapel. Cei care au avut evenimente trombotice, dar noi, în țară, deocamdată, nu am avut niciun eveniment de acest gen, trebuie să meargă la vaccinare.”  afirmă Ninel Revenco, profesor universitar

Persoanele vaccinate trebuie să respecte însă în continuare regulile de protecție.

„Fiecare persoană care a fost vaccinată trebuie să păstreze măsurile de protecție inclusiv purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanța socială. Nu ne oferă vaccinul din prima zi o protecție sută la sută, de aceea e important ca fiecare din noi să păstreze aceste măsuri. Răspunsul imul se inițiază la a 14 zi de la vaccinare cu prima doză.”Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP

Pentru o protejare mai sigură epidemiologul Alexei Ceban recomandă câteva platforme unde pot fi găsite informații utile despre substanța anti-SARS CoV 2.

„Ca sursă de informație avem site dedicat special vaccinării Covid-19 și acesta este vaccinaregov.md, acolo sunt toate întrebările și răspunsurile, dar și datele privind procesul de vaccinare, la fel și covidinfo.md”  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP

Iar epidemiologul Igor Curov face unele precizări cu privire la procurarea vaccinului chinez Sinovac.
„Acum suntem în perioada de negociere a contractului. Unele poziții noi nu putem divulga informație referitor la prețul la momentul de față. Cantitatea va fi discutată în funcție de disponibilitatea părții chineze. Detaliile despre contract noi vom ajungem la o decizie comună în cadrul grupului de lucru.”
Igor Curov, epidemiolog

Din cele peste 180 de mii de doze „Sputnik-V” care vor fi donate de Rusia, o treime vor fi distribuite regiunii transnistrene.
„Federația Rusă donează un lot de 182.000 de vaccin „Sputnik-V”, dintre care 62.000 doze sunt pentru populația din Transnistria. Suntem în negocieri pentru a clarifica modalitatea de transportare, toate detaliile tehnice pentru ca donația să fie livrată în Republica Moldova.”
Igor Curov, epidemiolog

Moldova a recepționat în total peste 112 mii de doze de vaccin – 2000 de la Sinopfarm, mai mult de 86 de mii – de la AstraZeneca și peste 24.500 – de la Pfizer.