Va trebui ca în curând lumea să mănânce insecte?

Va trebui ca în curând lumea să mănânce insecte

Deși consumul de insecte ar putea fi o soluție pentru hrănirea unei populații în creștere, mulți oameni din Statele Unite și Europa nu sunt dispuși nici măcar să ia în considerare consumul de insecte, scrie agrimanet.ro.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) se așteaptă ca cererea globală de alimente să se dubleze până în 2050. Cu toate acestea, Europa vrea să producă mai puține alimente. Cu siguranță mai puțină carne, dar și mai puține cereale. Dar chiar și așa alimentele ar putea deveni rare. Prin urmare, FAO recomandă utilizarea insectelor pentru consumul uman.

Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt deja consumate astăzi – deși nu în Occident – și multe specii de insecte sunt considerate o delicatesă în numeroase culturi non-occidentale. În Asia, Africa și America de Sud, insectele sunt deja o sursă importantă de proteine ​​pentru aproape două miliarde de oameni, scriu oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oklahoma într-un studiu.

Potrivit acestora, insectele sunt o sursă de hrană bogată în proteine ​​de înaltă calitate și cu beneficii nutriționale comparabile cu proteinele tradiționale occidentale, cum ar fi carnea de vită, porc și pui – spun oamenii de știință.

În plus, insectele sunt o sursă de proteine ​​produsă mai sustenabil decât sursele tradiționale de proteine ​​occidentale, datorită cerințelor reduse de teren și cantităților reduse de hrană și apă, notează cercetătorii. În plus, emisiile directe de gaze cu efect de seră în sistemele de producție de insecte sunt mai mici decât în ​​fermele de animale convenționale. Deci: de ce să nu produci și să mănânci insecte?

Oamenii urăsc insectele

Până în prezent, consumul de insecte – cunoscut și sub numele de entomofagie – este o practică rară în Statele Unite și Europa. Problema este că, deși consumul de insecte ar putea fi o soluție pentru hrănirea unei populații în creștere, mulți oameni din Statele Unite și Europa nu sunt dispuși nici măcar să se gândească la mâncarea de insecte.

În schimb, cei mai mulți oameni detestă ideea de a consuma insecte, deoarece practica contravine normelor culturale existente, au descoperit cercetătorii conduși de Melissa Reed în studiul lor. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că promovarea consumului de insecte în societățile occidentale reprezintă o strategie potențială de creștere a aprovizionării cu alimente și, în același timp, de îmbunătățire a durabilității ecologice.

Până în prezent, însă, foarte puține strategii de succes au fost dezvoltate în Occident pentru a crește consumul de insecte. Prin urmare, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oklahoma au căutat să identifice factorii care influențează disponibilitatea de a preleva probe de insecte și probabilitatea de a consuma insecte în mod regulat.

Un trend în bucătărie? Probabil că nu

BBC a enumerat insectele ca fiind o tendință alimentară la care trebuie să fiți atenți în 2017, iar într-un sondaj efectuat de bucătari profesioniști, 20% au spus că felurile de mâncare care conțin insecte sunt o „tendință fierbinte”. Pentru a satisface această cerere emergentă, în 2017 au existat aproximativ 200 de companii startup specializate în produse pentru insecte. Datele timpurii sugerează că oamenii acceptă alimente pe bază de insecte odată ce le-au gustat.

Consumatorii americani consumă acum în mod obișnuit alimente care erau cândva erau considerate tabu, cum ar fi sushi făcut cu somon crud. În plus, multe alimente consumate în mod obișnuit, cum ar fi stridiile crude, ar putea fi ușor considerate respingătoare datorită aspectului și texturii lor.

Deci, pot deveni și insectele un aliment consumat în mod obișnuit? Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de știință au efectuat un sondaj la peste 1.000 de cetățeni americani privind disponibilitatea lor de a mânca alimente făcute din pulbere de greieri.

Rezultatele arată că aproximativ o treime dintre americani sunt dispuși să probeze și să consume produse din insecte în mod regulat, cu condiția ca acestea să fie gustoase și sigure.

Sunt insectele mai interesante?

Aproximativ 2100 de specii de insecte sunt comestibile pentru oamenii din întreaga lume. Deoarece se pot reproduce și crește rapid, insectele oferă oportunități importante ca sursă alternativă de proteine, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea și Cercetarea Wageningen din Olanda într-un alt studiu.

Valoarea nutrițională a insectelor este comparabilă cu cea a cărnii. Cu toate acestea, pentru a produce un kilogram de produse comestibile, insectele cu sânge rece necesită mult mai puțină hrană decât animalele cu sânge cald. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră de la insecte sunt de până la o sută de ori mai mici decât cele de la porci sau bovine. Cercetătorii cred că acest lucru face din insecte o soluție durabilă și atractivă din punct de vedere economic pentru o parte din problema alimentară a lumii.

Atât industria alimentară, cât și industria hranei pentru animale sunt interesate de surse alternative de proteine. Cercetările au arătat că valoarea nutritivă a insectelor este cel puțin comparabilă cu cea a boabelor de soia și a produselor din făină de pește.

Insectele pot fi apoi crescute pe subproduse și resturi din industria agroalimentară, precum și pe gunoi de grajd. În acest fel, ele pot contribui la creșterea durabilă a animalelor, cel puțin conform cercetătorilor olandezi.

Acum doar consumatorii și fermierii trebuie să creadă în asta. Puteți aștepta cu nerăbdare asta.