UTM a semnat un memorandum pentru dezvoltarea educației agricole

Universitatea Tehnică din Moldova a semnat un Memorandum de colaborare cu Universitatea Agricolă din China. Documentul prevede o cooperare bilaterală în domeniul educației și cercetării.

Reporter: -Cât de importantă este această relație de prietenie dintre China și Republica Moldova și mai ales acest memorandum care a fost astăzi semnat?”

Anatolie Topală, Ministru al Educației și Cercetării: „ Astăzi, asistăm la semnarea unui memorandum între UTM și Universitatea Agrară din China. Un memorandum prin care și-au stabilit modul de colaborare inclusiv prin schimbul de studenți, care va fi între aceste două universități.”

Universitatea Agricolă din China este o instituție publică de cercetare din Beijing, specializată în agricultură, biologie, inginerie, medicină veterinară, economie și management. Instituția a fost înființată în anul 1995, prin fuziunea Universității Agricole și Universității de Inginerie Agricolă din Beijing. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante instituții de cercetare agricolă din lume.

Viorel Bostan, rector UTM: Universitatea agricolă din China cu care am semnat acest memorandum este una dintre cele mai mari universități din China și noi suntem privilegiați că semnăm un acord. Este o universitate care este prezentă în clasamente internaționale și are un număr impresionant de activități în cercetare. Și ar fi păcat să nu ne folosim de această oportunitate, să aducem studenți inclusiv și din China, să învețe la noi pentru că ei vor fi cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova în lume. Pentru China, domeniu vinificației și viticulturii este un domeniu prioritar. Au nevoie de specialiști bine pregătiți și de ce să nu fie Republica Moldova, acea țară care le va pregăti specialiștii? La noi învățământul este mai ieftin, fiind o țară cu un nivel de viață nu foarte ridicat. Avem cunoștințe și cu mare drag vom avea studenți din China.

Reporter: „-Dar cu universitățile căror altor state va-ți mai dori asemenea memorandumuri?

Viorel Bostan, rector UTM:” –De obicei, într-o țară vin să învețe studenții din țările în care PIB-ul este mai mic decât în Moldova. Din păcate, Moldova este la coada clasamentului și nu sunt foarte multe țări care și-ar dori, dar… dacă este să ținem cont de războiul din Ucraina, care a închis piața educațională din Rusia, a făcut piața educațională din Ucraina mai complicată și în acest caz, mulți care se orientau spre Rusia sau Ucraina, ar putea să se orienteze către Republica Moldova.”

La rândul său, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, a ținut să menționeze că semnarea acestui act, este o realizare importantă pentru ambele instituții de învățământ.

Yan Wenbin, Ambasador, Republica Populară Chineză la Chișinău: „-Consider că acesta este un pas foarte important!”

Reporter: „-În ce constă importanța acestui pas?”

Yan Wenbin, Ambasador, Republica Populară Chineză la Chișinău:”-Acest memorandum are un rol important atât în domeniul educației, cât și în domeniul agrar.”

Universitatea Tehnică din Moldova a fost fondată în anul 1964. În prezent, instituția are peste 12 mii de studenți, care își urmează studiile de licență, masterat sau doctorat la 11 facultăți. Universitatea are în componență trei institute de cercetare.