Utilizarea resurselor de apă, în atenția autorităților

În perioada de secetă, se recomandă economisirea resurselor de apă, atât în activitățile casnice, cât și în sectorul industrial sau agricol.

Ministerul Mediului a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții mai multor instituții de stat, pentru a stabili măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru raționalizarea, menținerea și protejarea apei în perioada secetei hidrologice, transmite MOLDPRES.

„Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au dus la o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Drept rezultat, ne confruntăm cu o secetă hidrologică gravă. Prin urmare, resursele de apă devin din ce în ce mai prețioase, ele trebuie protejate prin raționalizare şi, după caz, aplicarea unor măsuri de restricționare a consumului de apă”, precizează Ministerul Mediului.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, până la sfârşitul lunii iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga fluviului Nistru) și va constitui: în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben); în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu); în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

În același timp, pe unele porțiuni, râurile Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic, Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul au secat.