USAID a lansat un nou proiect de competitivitate și reziliență rurală

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a luat sfârșit după șase ani de activate. Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat o nouă investiție în valoare de circa 50 de milioane de dolari, a cărei scop este să contribuie la dezvoltarea economiei rurale a țării. Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală v-a sprijini sectorul turismului, industria vinului și agricultura de valoare înaltă.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Republica Moldova: „În ultimii șase ani, am reușit atât de multe împreună în agricultură, turism, în sectorul vitivinicol. Ducând mai departe moștenirea investițională a USAID, este o plăcere pentru mine să particip la evenimentul de lansare a proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, sărbătorind în același timp succesul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.”

Noul proiect va continua consolidarea capacităților domeniului agricol al Moldovei de a exporta produse pe piața Uniunii Europene și de a respecta standardele internaționale pentru a accesa noi piețe.

Benjamin Toric, șeful proiectului APM: „Competitivitate și Reziliență Rurală este denumirea noului proiect finanțat de USAID, pe care îl lansăm astăzi. Are o durată de cinci ani, se va încheia în 2027. Scopul de bază este să ajutăm antreprenorii și afacerilor lor să-și diversifice piețele de desfacere, să le oferim suport pentru integrarea vestică. De asemenea, vom depune eforturi pentru ca ei să-și crească reziliența din punct de vedere economic și din perspectiva șocurilor climatice. Totodată, ne propunem crearea unui mediu favorabil, astfel încât să existe condiții mai bune pentru agribusiness-uri, turism, sectorul vitivinicol.”

Cu scopul de a spori reziliența producătorilor agricoli, proiectul va sprijini investițiile pentru adoptarea tehnologiilor moderne de producere și procesare, dar și implementarea soluțiilor de energie regenerabilă.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: „Am văzut că proiectul USAID, care se încheie astăzi are realizări, inclusiv în ceea ce privește certificarea globală pentru produsele noastre. Rămâne multe de făcut în acest domeniu și mai ales înlocuirea soiurilor vechi de măr este o necesitate de a diversifica piețele de desfacere la exportul produselor horticole.” 

La eveniment, au fost prezenți și unii din beneficiarii al proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Petru Mihov a obținut suport financiar prin intermediul proiectului APM. Bărbatul a înființat o plantație de viță-de-vie după sistemul Gable, ce se întinde pe o suprafață de un hectar.

Petru Mihov, beneficiar APM, s. Burlacu, r. Cahul: Noi suntem în urmă țărilor înalt dezvoltate, atât tehnologic, soiuri, construcția plantațiilor, post recoltare. De aceea, suportul APM este binevenit și este la timp. Datorită acestui proiect am reușit să fim cu un pas înainte de succes. Am reușit să fim în rândul producătorilor din toată lumea și putem concura cu ei.” 

Zinaida Plămădeală, beneficiar APM, r. Călărași: „Am beneficiat de granturi, asistență pe parcursul implementării proiectului. Este un ajutor fabulos. Datorită lor am reușit să facem lucruri frumoase de care să se mândrească o întreagă țară.” 

Președintele asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi a venit cu sfaturi pentru antreprenorii din business-ul agricol.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”:  „Investițiile în ramura horticolă sunt destul de mari. Faci o greșeală și te costă mult. Foarte mult i-aș îndemna pe cei care vor să înființeze o afacere în agricultură să calculeze bine, și să se consulte cu cei care au trecut acest drum și să nu ezite să se învețe unul de la altul.” 

În cadrul ceremoniei de lansare a noului program au fost prezentate rezultatele proiectul Agricultura Performantă în Moldova, care, timp de șase ani, a susținut sectoarele de producere a merelor, strugurilor de masă, fructelor sâmburoase, legumelor cultivate în seră și câmp deschis, pomușoarelor și mierii, precum și sectorul vinificației din Republica Moldova. Datorită acestui program, peste 3.600 de companii și gospodării agricole din Republica Moldova și-au dezvoltat afacerile cu ajutorul tehnologiilor inovatoare.