Uniunea Europeană trebuie să reducă numărul de bovine

Uniunea Europeană va avea dificultăți în a-și respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30 la sută până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră – metanul, dacă nu micșorează șeptelul în regiune, arată un nou studiu, transmite digi24.ro cu referire la Bloomberg.

Potrivit raportului, dacă blocul comunitar va reuși să convingă 10 la sută din cetățeni să facă trecerea la o dietă care să conțină mai puțină carne şi lactate, atunci ar fi atinsă o reducere de 34 la sută.

Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producția de combustibili fosili sau deșeuri. Creșterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

Potrivit ONG-ul Changing Markets Foundation, agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi, cu toate acestea, politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziției la diete mai sănătoase, sunt complet absente din planurile Uniunii Europene.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului de la Glasgow.