UE interzice produsele provenite de pe terenuri defrișate

Parlamentul European şi statele membre din UE au ajuns la un acord pentru a interzice importul în Uniunea Europeană a mai multor produse, precum cacao, cafea sau soia, atunci când acestea contribuie la defrişări, relatează AFP, scrie digi24.ro.

Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt de asemenea vizate, precum şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune etc.). Importarea acestora va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate după decembrie 2020, a precizat Parlamentul într-un comunicat, conform Agerpres.

Potrivit legislației, companiile vor trebui să ofere o declarație de conformitate prin care dovedesc că lanțurilor lor de furnizare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde produse în UE, în caz contrar ar putea plăti amenzi mari, transmite Reuters.

Christophe Hansen, șef al Parlamentului European: „Sper că acest regulament inovativ va da un impuls pentru protecția pădurilor în jurul lumii și să inspire alte țări de la COP15”.

Defrișările sunt o importantă sursă de emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice și vor fi subiect central la conferința ONU COP15 din această săptămână, unde statele vor căuta să încheie un acord global pentru a proteja natura.

Negociatorii din statele UE și din Parlamentul European au încheiat un acord privind legea în dimineața zilei de marți.

Aceasta se va aplica și la soia, cacao și cafea. Cauciucul, cărbunele și unele derivate de ulei de palmier au fost incluse la cererea legiuitorilor UE.

Companiile vor trebui să arate când și unde au fost produse bunurile precum și informații „verificabile” că nu sunt obținute din defrișări – ceea ce înseamnă că nu au fost crescute pe pământ defrișat după 2020.

Acestea trebuie să arate și că drepturile popoarelor indigene au fost respectate în timpul producției bunurilor.

Eșecul de a se conforma ar putea duce la amenzi de până la 4 la sută din veniturile unei companii într-un stat UE.

Țările UE și Parlamentul European vor trebui acum să aprobe formal legislația. Legea poate intra în vigoare cu 20 de zile mai târziu, deși unele reguli se vor aplica timp de 18 luni.

Statele membre UE vor trebui să facă verificări de conformitate ce acoperă 9 la sută dintre exporturile companiilor din statele cu risc ridicat de defrișare, 3 la sută din țări cu risc standard și 1 la sută pentru țările cu risc scăzut.

State precum Brazilia, Indonezia, Columbia și Malaezia au criticat planul UE, avertizând că regulile vor fi împovărătoare și costisitoare.

Comisarul european Virginijus Sinkevicius a declarat luni pentru Reuters că a vizitat sau a vorbit cu guvernele preocupate de legislație, iar UE va lucra cu ele pentru a le ajuta capacitatea de implementare a regulilor.