Uniunea Europeană, inițializează ambițiile împotriva schimbărilor climatice.

Parlamentul European, a votat în favoarea unui obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic pentru Uniunea Europeană, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 60% până în 2030.

Parlamentul European, a votat în favoarea unui obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic pentru Uniunea Europeană, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 60% până în 2030, față de nivelurile din 1990, potrivit rezultatelor votului publicate miercuri.

Obiectivul este mai ambițios decât reducerea emisiilor nete, de „cel puțin 55%” până în 2030, propusă de Comisia Europeană, care dorește să finalizeze obiectivul până la sfârșitul anului.

Pentru a face acest lucru, Parlamentul va trebui să convină asupra țintei cu țările membre ale UE, care sunt divizate cu privire la cât de ambițios ar trebui să fie proiectul dat.

Obiectivul actual, al UE pentru 2030 este reducerea cu 40% a emisiilor.

Adunarea legislativă, a aprobat obiectivul de 60% cu o majoritate de 26 de voturi. Acesta își va ștampila poziția cu un alt vot miercuri.

Jytte Guteland, principalul legislator pe această temă, a declarat că Parlamentul a făcut „un mare pas mai aproape” de îndeplinirea obiectivelor acordului climatic, de la Paris.

Experții, spun că o reducere de 55% până în 2030. este efortul minim necesar pentru a direcționa UE, spre a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, plasând ferm emisiile UE pe o cale care, dacă ar fi adoptată la nivel global, ar limita încălzirea globală la niveluri sigure.

Este puțin probabil, ca un obiectiv de 60%, să asigure sprijin total din partea țărilor UE. Dar Parlamentul, care susține un obiectiv și mai ambițios, ar putea face dificilă, pentru țări, să încerce să reducă obiectivul, în cadrul negocierilor care urmează.

„Am decis asupra unor instrumente, cu adevărat ambițioase și nu vom da înapoi pozițiile, cu ușurință, pentru realizarea acestui lucru”, a declarat un legiuitor verde, Michael Bloss.

Aproximativ jumătate din cele 27 de țări membre ale UE, au declarat că susțin o reducere a emisiilor de „cel puțin 55%”, până în 2030.

Chiar și acest obiectiv va avea implicații uriașe pentru toate sectoarele, cu costuri mai mari de carbon pentru multe întreprinderi și o scădere bruscă a utilizării cărbunelui. Republica Cehă, a declarat că se opune obiectivului de 55%, în timp ce Polonia cu greutate de cărbune vrea să vadă o analiză economică mai detaliată înainte de a aproba orice nouă inițiativă.

Această rezistență ar putea conta, deoarece se așteaptă ca șefii de guvern să decidă poziția de negociere a statelor membre, la un summit din octombrie sau decembrie, într-un proces care necesită sprijinul unanim al celor 27 de țări.

Sursă informație: https://www.reuters.com/article/us-climate-change-eu-target-idUSKBN26S0ZB