Uniunea Europeană dă bani pentru plăcinte moldovenești

A vrut să-și deschidă propria plăcintărie, și într-o bună zi, și-a văzut visul realizat. Cu suportul Uniunii Europene, Marina Cladicov, din Ungheni, a ajuns femeie de afaceri, relatează NordNews.md.

La început, a fost greu, spune antreprenoarea, dar, cu timpul, a devenit lider pe piața locală.

Marina Cladicov, antreprenoare, or. Ungheni: ,,Erau dimineți când mă duceam la școală cu aluatul pe mâini.  La început a fost foarte greu, dar am avut banii noștri. Precum am mai spus, am cumpărat utilaj de mâna a doua.

A învățat să frământe și să coacă de la mama sa, care consideră că nu există nimic mai bun decât o plăcintă tradițională moldovenească.

Lidia Munteanu, mama Marinei Cladicov: ,,Mama mea făcea și plăcinte domnești, dar și plăcinte rufoase. Plăcintele rufoase se făceau momentan, fără drojdie, fără nimic. Venea repede de la câmp, muia o mâna de făină, aveam vacă, era brânza. Întindea aluatul așa cum fetele și făcea plăcinte rufoase, adică țărănești.

Marina a aflat de suportul oferit de UE prin intermediul programului „EU4Moldova”, în 2020. Atunci, a decis să aplice la un proiect de finanțare. Din cele 14 000 de euro pe care le-a obținut, și-a procurat echipamente moderne și utilaje pentru plăcintăria sa.

Marina Cladicov, antreprenoare, or. Ungheni: ,,Mașina de tăiței este un lucru care eu nu aveam să mi-l permit niciodată dacă nu beneficiam de ajutor. El face calitate foarte mare, face un produs calitativ și noi doar stăm și îl gestionăm, lucrăm mai puțin la el.

Marina Cladicov, antreprenoare, or. Ungheni: 

,,Fără ea nu ar fi plăcintăria, fără mașina de plămădit.

– Ea înlocuiește munca fizică?

–Da, cu mâna nu s-ar putea să se facă atât de mult aluat.

–În cât timp faceți aluatul?

– În 10 minute facem aluat pentru 70 de plăcinte.

După ce au fost umplute, plăcintele ajung la cuptor, care este extrem de important în procesul de coacere.

Marina Cladicov, antreprenoare, or. Ungheni: ,,Utilajul cel mai important este cuptorul. El ne coace foarte bine plăcintele, foarte repede.  În 20 de minute coacem 80 de plăcinte, prinde un rumen frumos, lucrează bine, nu mi-a făcut nicio problemă.

Zilnic, aici se coc 1000 de plăcinte ca la mama acasă, iar cu un produs bun, niciodată nu duci lipsă de cumpărători.

,– Da, cumpăr aici de vreo doi ani.

–Cum vi se par plăcintele la gust, sunt ca la mama acasă?

– Mi se par destul de bune, nu sunt uleioase, sunt calde și foarte gustoase, fetele sunt așa de binevoitoare.

Aici se produc plăcinte cu opt umpluturi diferite. Mai mult, grație utilajelor moderne, Marina Cladicov și-a diversificat producția și a adăugat în meniu colțunași, clătite, dar și tradiționalii tăiței moldovenești.

Marina Cladicov, antreprenoare, or. Ungheni: Doar noi facem așa tăiței în raionul Ungheni. Doar ou și făină, nimic adaosuri.  Clătitele sunt așa de gustoase, că mai mult avem decât nu le avem.

Prin afacerea sa, Marina Cladicov a creat și câteva locuri de muncă.

,,Sunt foarte bucuroasă că am ajuns aici.  Rețeta este foarte simplă, apă sare, un pic de drojdie și atât. Se merită să rămânem acasă, să stăm lângă cei apropiați.”

Prin intermediul programului european ,,EU4Moldova”, peste 50 de companii existente, startup-uri și inițiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi de până la 1,5 mln. euro pentru a-și extinde afacerea și pentru a crea noi locuri de muncă.