Economisesc și nu prea. În Bălți nu toți s-au conformat restricțiilor pentru a reduce din consumul de energie electrică. Iar dacă Capitala a decis conectarea cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal, primarul de Bălți spune că nu este gata să pună în pericol viața localnicilor și vor economisi energia altfel, relatează NordNews.
Nicolai Grigorișin, primar de Bălți: „Nu mai folosim aparatele de aer condiționat, iar în birourile luminoase nu mai conectăm becurile. Am făcut un apel în adresa agenților economici să fie mai responsabili. Acolo unde este posibil, să deconecteze panourile publicitare. Economii trebuie să aibă loc și în cadrul întreprinderilor industriale, acolo unde consumul de energie este mare.”
Nu toți agenții economici au ascultat de primar, inclusiv SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Noaptea, angajații au lăsat panoul de la intrare conectat.
Oleg Petelca, director SA „FEE-NORD”: „Decizia a fost luată aseară. Astăzi am informat angajații să nu mai conecteze niciun fel de reclamă. Ieri, angajații au plecat la ora 16.00, când încă nu era dispoziția.”
Cât despre iluminatul stradal, care era conectat în plină zi pe o stradă din Bălți, autoritățile spun că s-a întâmplat în timpul unor lucrări în rețea, iar conectarea ledurilor era necesară.
Larisa Bragari, șef, Direcţia de Construcţii Capitale Comanditar Unic: „Înainte de a începe lucrările de reparație, este pornită centrala, adică sunt conectate toate becurile. Se verifică dacă este nevoie să înlocuit vreun bec. Se sting lămpile, se schimbă, apoi se aprinde din nou pentru se verificări.”
Bălțenii spun că sunt gata să reducă din consumul de energie electrică, iar alții o fac deja de mult timp.
„Ne folosim mai puțin de aspirator. Măturăm. Nu folosim mașinile automate, dar spălăm cu mâna.”
„O facem nu pentru a ajuta guvernarea, dar pentru a ne ajuta pe noi și pentru a fi în stare să achităm facturile care cresc în fiecare zi. Mai rar conectăm lumina. Cazanul pentru încălzirea apei nu îl lăsăm mereu conectat.”
„Ce să deconectăm? Stingem lumina. Nimic nu rămâne conectat degeaba. Folosesc cu normă.”
„Nu conectăm niciun bec de prisos. Eu strig la soț să deconecteze totul. Poate că așa trebuie”, au spus bălțenii.
Dar nu toți fac economii, mai ales după o zi de muncă, când au mai multe treburi casnice.
„Din câte am văzut în știri, orele cu restricții sunt atunci când avem mai multă nevoie de energie. Vii de la muncă și ai treburi de făcut.”
„Eu nu economisesc energia electrică pentru vin târziu de la serviciu. Aproape toată ziua nu este nimeni acasă”, au mai spus oamenii.
De luni, Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului de la 70% la 27%, din cauza crizei de gaze.
„Criza energetică nu este doar la noi în Moldova. Totul a pornit din cauza Rusiei care face geopolitică. De noi nu depinde aproape nimic. O influență mare o are războiul care a distrus totul în jur. De unde să luăm noi energie electrică? Cuciurgan, care este controlată de Rusia, ne manipulează cum vrea. Timp de 30 de ani nu s-au căutat alternative. Este problema cea mare a guvernării noastre.”
Vestea bună este că CET-Nord va putea atenua deficitul de energie electrică odată cu începerea sezonului de încălzire.
Marian Brînza, director interimar SA „CET-Nord”: „Producerea de energie electrică în cogenerare este în funcție de sarcina termică la zi. În funcție de temperatura de afară, putem să producem de la 13 megavați până la 25-30 de megavați pe oră.”
Potrivit informațiilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, în ultima perioadă, țara noastră a economisit 16% din energie electrică.
Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis că instalațiile de încălzire din clădirile publice și unitățile comerciale vor funcționa „în regim minim”. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate.