Unde și cum s-au vândut prunele în acest an
Cota de export a prunelor în Uniunea Europeană de 15 mii tone pentru anul curent a fost valorificată integral chiar la începutul lunii octombrie. Totodată, anul acesta, aproximativ 20-30 la sută din volumul prunelor moldovenești exportate în UE au ajuns în România la procesare.
Pentru o perioadă determinată, în special august – septembrie, datorită acestor livrări, pe piața internă prețul angro la aceste fructe de calitate scăzută a fost menținut la un nivel acceptabil, spun comercianții.
Între timp, unii producătorii locali de distilate de fructe au ieşit de pe piața de prelucrare a prunelor de calitate scăzută, motivul principal fiind modificarea condițiilor de licențiere a producției și îmbutelierii acestora, ceea ce presupune o creștere semnificativă a costului documentării acestor tipuri de activități.
Anul acesta, din cauza precipitațiilor și a vremii răcoroase, producătorii au fost gata să vândă prunele crăpate pentru prelucrare cu 25-30 la sută mai ieftin decât preţul de achiziţie al fabricilor de conserve pentru a produce pastă de prune.
Acest lucru este unul izbitor de diferit, din moment ce în anii trecuţi anume producătorii de distilate erau actorii principali în stabilirea preţului pe piaţă a prunelor destinate prelucrării. În momentul de față, gutuile de o calitate joasă sunt vândute producătorilor locali de distilate la un preț simbolic.
Poate că situația dată se va schimba dacă Parlamentul va adopta modificările deja elaborate în legislație, deşi dacă se întâmplă acest lucru, impactul noilor reguli de licențiere se for face simţite abia în sezonul următor.