Unde se află unica fermă de păstrăv din Moldova?
Departe de aglomerația de oraș, situată pe dealuri pitorești, care creează impresia unui adevărat sat de munte, găsim localitatea Naslavcea – cea mai nordică localitate din Republica Moldova. Aici se află unica păstrăvărie din țară. Să ajungi până la fermă nu este deloc simplu: ultimii trei kilometri sunt o pantă abruptă, pe un drum de țară, care trece printr-o carieră de piatră de toată frumusețea, relatează nordnews.md.
Dumitru Bîrlădeanu, antreprenor: „Din start a fost ideea tatălui meu pentru că eu atunci lucram la stat și nici prin gând nu am avut să fac business, dar văzând că timpul trece am decis să creez propria afacere.”
Ferma este situată într-o câmpie înconjurată de coline și reprezintă câteva bazine. Ele au forma unor piste de piscină – 25 de metri în lungime. Fiecare bazin este dotat cu utilaj special și filtre, iar în ele înoată peștele de munte.
„Noi folosim tehnologia seminaturală, adică peștele se crește în capacitate minimală la un cub de apă noi creștem până la 20 kg de pește, plus la asta, o dată la două săptămâni spălăm și dezinfectăm toate bazinele cu var. Noi mai folosim nutrețuri top unu în lume, datorită căruia peștele are imunitate puternică și gustul este unul deosebit.”
Ferma de la Naslavcea a fost deschisă acum cinci ani. Totul a început de la două rezervoare cu capacitatea de 10 tone de apă, în care puii au fost plasați și lăsați pe câteva luni fără mâncare și îngrijire. Afacerea a meritat, spune Dumitru Bîrlădeanu, clienții sunt încântați de deliciile culinare de aici.
„Din pește noi pregătim și la grătar și în rolă, mai facem și pește sărat, pește afumat și mai facem și file din care pregătim salată Cesar cu fileu de păstrăv somonat.”
La bucătărie, omul de încredere a lui Dumitru este chiar soția sa, Maria, care are grijă ca bucatele să fie gustoase, iar deservirea de calitate.
„Capacitatea restaurantului și a bucătăriei este până la 30 de persoane.”
Pentru ca afacerea să înflorească și ca mai mulți oameni să poată gusta din păstrăvul care crește aici, Dumitru a amenajat un camping, a semănat un gazon, a construit foișoare, căsuțe de vară, dar și un bazin pentru înot.
„Bazinul la noi are 18 metri, acum vara pe căldură este foarte solicitat, acum am reușit deja să stabilim temperatura apei. El va fi disponibil și pe timp de iarnă pentru că tot spațiul va fi închis cu termopan, podeaua este asigurată cu încălzire și va lucra în tandem cu sauna.”
În weekend, pensiunea din Naslavcea este vizitată de cel puțin 30 de persoane.
„Acum ne aflăm în numărul La Badea, aici avem trei locuri un pat pentru două persoane și un pat pentru încă o persoană, totodată aici mai poate fi pus un pat pentru copil.”
Odăile sunt amenajate într-un stil tradițional moldovenesc și ucrainesc. Aproape totul este cusut manual de bunicile și mama proprietarului.
Totuși, cele mai solicitate sunt foișoarele, care îți permit să savurezi din aerul proaspăt de aici și să admiri priveliștile aproape unice.
„Noi avem un foișor mai mare pentru 30 de persoane, avem un foișor pentru 10 persoane și sus mai facem un foișor. Va avea capacitatea până la 15 persoane.”
Oamenii din raionul Ocnița se mândresc cu această agro-pensiune și spun că a devenit o adevărată atracție pentru turiștii din țară, dar și de peste hotare.
„Se duc oamenii și se odihnesc, tinerii. Vin băieți, fete tinere. Fiica mea a fost, a spus că este foarte bine.”
„Este foarte bine, să nu ne ducem în celălalt capăt al Moldovei, avem aici, în apropiere, este foarte bine.”
„Este un loc frumos acolo, se poate de odihnit, într-adevăr este frumos. Prețurile sunt normale, pentru așa odihnă sunt destul de normale.”
Păstrăvăria de la Naslavcea produce anual 10 – 12 tone de pește.