Unde cheltuiesc oamenii cel mai mult pe mâncare? Moldova?
Inflația alimentară este cea mai mare în Europa de Est. Este, de asemenea, locul în care oamenii cheltuiesc cel mai mult pe mâncare, informează agrimanet.ro.
Germanii plătesc cel mai puțin pentru mâncare, iar în Republica Moldova, potrivit datelor Băncii Naționale, inflația a ajuns la 27 %.
Consumatorii din țările est-europene suferă cel mai mult de pe urma creșterii puternice a prețurilor la alimente. În Europa de Est, oamenii trebuie să cheltuiască o proporție semnificativ mai mare din veniturile lor pe alimente decât în vest. Cu excepția Spaniei.
După cum a stabilit Oficiul Federal de Statistică (Destatis) din Germania, pe baza datelor de la Oficiul European de Statistică Eurostat, prețurile alimentelor au crescut cu 8,9% în Europa în aprilie 2022. Prețurile alimentelor au crescut cel mai mult în Lituania, cu 22,1% față de aceeași lună a anului trecut. În Bulgaria, consumatorii au trebuit să plătească cu 21,0% mai mulți bani pentru alimente, în Letonia, cu 17,7%. În aprilie 2022, inflația alimentelor a crescut cu peste două cifre în Ungaria, Estonia, România și Slovacia.
În Germania, inflația alimentară a fost de 8,5%, puțin sub media europeană. În aprilie 2022, cele mai scăzute creșteri ale prețurilor la alimente din UE au fost raportate în Irlanda cu 3,6% și Franța cu 4,3%. Cele trei țări scandinave sunt, de asemenea, cu mult sub inflația germană, cu o inflație alimentară de 5,1 până la 7,7%.
Inflația în Europa de Est de două ori mai mare decât în Germania
Toate alimentele de bază au devenit drastic mai scumpe în Europa. Prețurile la grăsimile și uleiurile vegetale comestibile au crescut cel mai mult. În aprilie 2022, creșterea prețului a fost de 23,0% față de aceeași lună a anului precedent. În unele țări, creșterea prețului la uleiurile comestibile a fost de peste 40%. Printre acestea se numără Spania cu 48,4%, Portugalia cu 43,8% și Bulgaria cu 43,6%. În Germania, prețul uleiurilor comestibile a crescut cu 27,0%.
A existat și o creștere semnificativă a prețurilor pentru legume. Prețurile medii în UE au crescut cu 10,7% pe parcursul anului. În Germania, prețul legumelor a crescut cu 9,0%. Cele mai mari creșteri au fost în Cipru cu 44,2%, în Lituania cu 36,9% și în Bulgaria cu 32,4%.
Prețurile la pâine și cereale au crescut cu 10,0%, carnea și produsele din carne au crescut cu 9,1%, iar consumatorii au fost nevoiți să plătească cu 8,9% mai mult pentru produsele lactate. Pentru aproape toate produsele, est-europenii au fost cel mai puternic afectați de creșterea prețurilor.
Consumatorii din Bulgaria, Lituania și Ungaria au cheltuit cu peste 20% mai mult pe pâine și produse din cereale în aprilie 2022 decât în urmă cu un an. În Germania, creșterea prețului la pâine a fost de „doar” 8,8%. În Polonia, Bulgaria și Ungaria, carnea și produsele din carne au crescut și ele cu peste 15%, în Germania creșterea prețului la carne a fost de 11,8% și în Franța doar de 4,2%.
Prețurile la lactate au crescut cu 31% în Lituania, 22% în Ungaria și 21% în Bulgaria. În Germania creșterea prețului la lapte a fost de 9,3%, iar în Franța doar de 3,3%. Franța este țara cu cea mai scăzută inflație alimentară după Irlanda.
Cheltuielile alimentare sunt cele mai mari în Europa de Est și Spania
În Republica Moldova, potrivit Biroul Naţional de Statistică, doar de la începutul anului, prețurile în Moldova s-au majorat cu peste 15%, inclusiv la produse alimentare – cu aproape 18%, mărfuri nealimentare – cu circa 9,5% și servicii prestate populaţiei cu – aproximativ 20%. Astfel, doar în luna aprilie, preţurile medii de consum de la noi au crescut cu 5,5%.
În Europa de Est, însă, se pot observa nu doar cele mai mari salturi de preț la alimente. Într-o comparație cu UE, gospodăriile trebuie să cheltuiască cel mai mult pentru alimente.
În România, gospodăriile au fost nevoite să cheltuiască mai mult de un sfert din cheltuielile lor de consum pentru alimente (28,3%), în Letonia a fost aproape un sfert (23,4%), iar în Slovacia consumatorii au trebuit să plătească 21,0% din bugetul lor pentru alimente – aproximativ un al cincilea în Bulgaria.
În Germania, ponderea cheltuielilor cu alimente în cheltuielile gospodăriilor a fost de 11,1%. Proporțional, consumatorii au trebuit să plătească și mai puțini bani pentru mâncare doar în Luxemburg cu 10,9% și Irlanda cu 10,8%.
În Franța, consumatorii cheltuiesc aproximativ 15,2% din venit pe alimente, iar în Italia 17,9%. Spaniolii cheltuiesc 20,6%.
In concluzie, sunt liniștit. Guvernul ne asigură că nu vom avea o criză alimentară! Vom raporta stocurile de produse agroalimentare! Dacă vom avea și cu ce le cumpăra, Dumnezeu cu mila!