Unde au dispărut căpșunele și cireșele autohtone?

Căpșunele moldovenești au dispărut complet din unele lanțuri de supermarketuri din Moldova, atenționează experții eastfruit.md. În multe rețele încă predomină fructele din Grecia și Turcia. Oferta de cireșe locale în magazinele de comercializare cu amănuntul este, de asemenea, extrem de mică.

Potrivit asociațiilor de profil, anul acesta, vom avea mai puține cireșe și pomușoare.

ANETA GANENCO, președinte AO „Pomușoarele Moldovei”: Seceta de anul trecut, care în mare parte a afectat și livezile de cireș și livezile trecute recent trecute printr-un stres dur, care a fost anul trecut, anul acesta au fructificat mai puțin. Mai puțină floare au produs copacii. După aia, a venit o primăvară răcoroasă, când nu a lucrat albina. Erau temperaturi scăzute, pentru ea era destul de frig și ea, ca polenizator, tot nu a lucrat la 100%, cum se aștepta.”

În această perioadă fructifică deja plantațiile de căpșună în teren deschis, însă vremea n-a prea ținut agricultorii.  

”Ploile care au fost săptămânile trecute, în unele localități chiar a bătut grindina și a spălat plantațiile, încă au mai diminuat cantitativ roada de căpșune autohtone. Ploile acestea care se supun asupra plantațiilor deschise strică și calitatea fructului.”

Putem găsi fructe autohtone mai degrabă în piețele agroalimentare decât pe rafturile magazinelor.

Supermarket-urile, rețele comerciale la fel au suferit din cauza pandemiei, a crizei economice și scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor. Rețelele vor să lucreze la direct cu producătorii. Ne-ar părea din prima dată că este foarte bine. Dar aici este un moment: platformele intermediare care existau ele își făceau lucrul foarte bine. Producătorul, de pildă, din Dondușeni, nu poate să vină în fiecare dimineață, la ora 08:00 la magazine și să livreze în fiecare zi, așa cum dorește rețeaua, să aibă, constant, în fiecare dimineață căpșună. Pentru producători asta nu este prea comod.”

Pe mulți dintre ei nu îi veți găsi nici la piață, nici la magazin, ci pe online. Au învățat să-și vândă marfa pe internet încă anul trecut, în timpul carantinei. Un fenomen obișnuit deja în fiecare an sunt căpșunele de contrabandă, aduse clandestin de peste hotare.

”Noi nu prea avem instrumente cu care să luptăm, deoarece Moldova face parte din unele acorduri. Se aduce clandestin, nu se fac certificatele de inofensivitate naționale. Chiar să zicem că căpșuna adusă din Ucraina, ar fi să se vândă în piața agroalimentară sau în piața angro cu un certificat de calitate, fie ucrainean, fie al nostru moldovenesc. Ele nu sunt.”

În vânzare găsim căpșuni autohtone la preț de 30-40 de lei, în funcție de calitate, soi, ambalaj și locul de vânzare.