Un tratat global pentru a pune capăt producției de plastic nou până în 2040

Este nevoie de un tratat global obligatoriu pentru a elimina treptat producția de plastic nou până în 2040, au spus oamenii de știință. The Guardian, relatează.

 

Soluția pentru combaterea poluării cu plastice în oceane și pe uscat ar fi un acord mondial privind limitele și controlul, spun ei într-un raport special din revista Science.

 

Din anii 1950 au fost produse aproximativ opt miliarde de tone de plastic. Efectele sunt peste tot. Unul dintre autorii raportului, Nils Simon, a spus: „Materialele plastice se găsesc în mod omniprezent în cantități tot mai mari la nivel mondial, inclusiv în medii terestre și chiar în interiorul corpului uman”.

 

Autorii spun că însuși proprietățile care au făcut din plastic un material modern esențial fac din acesta o amenințare gravă pentru mediu.

 

Editorul științific, Jesse Smith, scrie: „În ceea ce privește multa tehnologie nouă, dezvoltarea și proliferarea lor au venit cu o atenție mică la impactul lor (a plasticului), dar acum este imposibil să le negăm partea întunecată, deoarece ne confruntăm cu o problemă în creștere rapidă a poluării cu plastic.”

 

„Timpul de prevenire a poluării cu plasticul a trecut de mult – timpul pentru schimbarea viitorului materialelor plastice din lumea noastră este însă acum”.

 

Cea mai mare proporție de deșeuri din plastic provine din materiale de ambalare (47%), în timp ce textilele sunt responsabile de 14% și transportul 6%.

 

În fiecare an, 3% din deșeurile de plastic la nivel mondial ajung în oceane; în 2010, aceasta a însumat aproximativ 8 milioane de tone de plastic.

 

Cu toate acestea, producția de plastic a continuat să crească. În 2019, au fost produse 368 de milioane de tone de materiale plastice nou fabricate. Până în 2050, producția de plastic nou din combustibili fosili ar putea consuma 10-13% din bugetul global de carbon rămas permis pentru a se asigura că temperaturile vor crește cu cel mult 1,5C peste nivelurile preindustriale, conform cerințelor acordului climatic de la Paris.

 

Nils Simon, solicită un tratat global obligatoriu pentru:

 

  • Întrerupeți treptat producția de plastic nou fabricat sau virgin până în 2040.
  • Creați o economie circulară pentru plastic, stimulând reutilizarea și reumplerea și eliminarea volumelor substanțiale de poluare cu plastic.
  • Începeți o curățare mondială a deșeurilor de plastic.

 

„Poluarea cu plastic prezintă o amenințare considerabilă, chiar dacă nu este pe deplin înțeleasă, pentru mediu, specii și habitate, precum și pentru patrimoniul cultural”, a spus Simon.

 

„Impacturile sale sociale includ daune pentru sănătatea umană, în special în rândul comunităților vulnerabile, și vine cu costuri economice substanțiale care afectează în special regiunile în funcție de turism.”

 

Curățarea amprentei uriașe a deșeurilor de plastic răspândită în întreaga lume necesită direcționarea căilor navigabile, canalizărilor și canalizărilor înfundate în multe țări în curs de dezvoltare care nu dispun de servicii de colectare a gunoiului și unde ar fi necesară crearea și stimularea serviciilor de gestionare a deșeurilor. Producătorii de plastic ar trebui, de asemenea, să contribuie la finanțarea curățării în unele țări.

 

Impactul poluării cu plastic asupra mediului ar putea declanșa impacturi negative care sunt ireversibile, au avertizat autorii raportului.

 

Matthew MacLeod și colegii săi au avertizat că poluarea plastică a oceanelor și a pământului este într-un ritm care nu poate fi abordat de nicio curățare, mai ales atunci când afectează zonele îndepărtate. Ceea ce este necesar este reducerea emisiilor de plastic în mediu cât mai rapid și cuprinzător posibil, spun ei.

 

Un raport al ONG-ului Tearfund, anul trecut, a arătat că doar patru companii, Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé și Unilever au fost responsabile pentru peste jumătate de milion de tone de poluare cu plastic în șase țări în curs de dezvoltare în fiecare an, suficient pentru a acoperi 83 de terenuri de fotbal în fiecare zi.

 

Autorii raportului, Sarah Kakadellis și Gloria Rosetto, afirmă că deșeurile de plastic sunt prost gestionate și că până în 2050 este posibil ca până la 12.000 milioane de tone să se acumuleze în depozitele de deșeuri sau în mediul natural.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/call-for-global-treaty-to-end-production-of-virgin-plastic-by-2040/