Un tânăr din Nisporeni crește păsări exotice

Elegante, cu un penaj bogat și lucios. Aceste păsări nu sunt de la grădina zoologică, ci din gospodăria lui Nicolae Andriuța, din satul Vărzărești, raionul Nisporeni.

Tânărul este de profesie inginer constructor, dar e pasionat de păsările exotice. Acesta are în curtea sa diferite specii, dintre care zeci de găini, cucoși, păuni, dar și porumbei. Încă de mic copil că îi plăcea să crească fel de fel de orătănii prin gospodărie.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Toată pasiunea a început de la un porumbel. Zbura deasupra casei, era bolnav și avea o aripă ruptă. Atunci aveam vârsta de 11 ani. L-am prins, iar între timp l-am tratat singur. La 17 ani aveam zece specii de porumbeii, iar la 19 ani aveam peste 15 specii diferite. Aveam două voliere pline, peste 400 de porumbei.

Până a ajunge la astfel de colecții de păsări, unele unice în Moldova, tânărul spune că a avut un drum destul de greu. A început că colecționeze diferite specii pure de găini, păuni, dar și  fazani. De la început i-a fost dificil.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Adică tot ce am prin gospodărie am început câte un pic. Exemplarele sunt rare, scumpe, aduse de peste hotare țării. Cu greu am început, azi am adus o găină, a doua zi un cucoș. Azi un păun, după doi. Câte un pic, iată am ajuns la ceea ce am în prezent.”

Până a forma familii de păsări de o anumită specie, tânărul a trebuit să meargă pe la expoziții din întreaga țară, dar și peste hotare. Iar acum, în voliere are specii aduse chiar din Asia Centrală.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Două specii de Cochinchina Uriaș una negru, iar alta galbenă. Specia Brahma, dețin Brahma HD alb-negru, Brahma galben și Brahma gri. Din speciile decorative am Sebright și Cochinchina Pitic galben. Ce ține de porumbei am o gamă largă de specia Voiajori. Din păuni am trei familii: păun indian, arlechin și păun umăr negru.

 O atracție aparte sunt găinile pitice.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Aici avem o specie de găini pitici Sebright. Sunt una din cele mai mici specii de găini decorative și vedeți cât e de mică găina și ce ou mare face. Practic face un ou ca și o găină obișnuită.”

Pentru ca păsările să fie sănătoase și arate cât mai frumos, Nicolae acordă o atenție deosebită hranei.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni:„Totul pornește de la o hrană calitativă, dacă o hrănești bine, pasărea este sănătoasă, are un penaj frumos și corect. Toată hrana o facem singuri acasă, am rețete personalizate, după care mă conduc, în primăvară am rețetă personalizată pentru ouă.” 

Nicolae spune că întâmpină multe probleme atunci când dorește achiziționeze păsări de specie pură de peste hotarele țării.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Costurile sunt foarte mari și mai ales atunci când trebuie să aduci o pasăre de peste hotare la noi sunt foarte multe probleme la vama, nu poți să le treci, nu poți să le aduci. Aici sunt cele mai mari costuri.”

 Băiatul spune că face totul mai mult din pasiune, pentru că, în Republica Moldova, nu fiecare își permite să procure păsări de la el.

NICOLAE ANDRIUȚA, crescător de păsări, s. Vărzărești, r. Nisporeni: „Brahma: un cucoș și două găini, peste hotare ele costă minim 4000 lei, iar aici în Moldova dacă să le vinzi cuiva nu o să le poți vinde nici cu 2000 lei. Toți vor păsări frumoase, sănătoase, să fie rasa curată, dar când aud de preț, toți fug.”

O pereche de păuni în vârstă de șase luni costă 2000 de lei, iar una de porumbei, între 600 și 1000 lei. Pe viitor, Nicolae vrea să deschidă o mini grădină zoologică cu păsări exotice, cum nu mai există în Moldova.