Un tânăr a salvat 4 cai de la sacrificare
Dragostea pentru animale l-a făcut pe Valeriu Istrati să salveze patru cai de la sacrificare. Istoria a început acum 2 ani, când a aflat despre soarta acestor animale și a luat toată responsabilitatea asupra sa.
„Toată legătura mea cu acești cai a fost din necesitate, pur si simplu a venit momentul în care dacă eu nu făceam ceva, caii ajungeau la carne. Știi când în viață există, ori viața ta, ori ceea ce trebuie de făcut și cumva pentru mine a fost alegerea ori să continui stilul meu de viață sau ceva schimb ca să pot să salvez acești cai. Așa am ajuns ca să îi am în responsabilitatea mea, ceea ce cere ca să te informezi și să practici.” ne-a spus Valeriu Istrati, crescător de cai.
Acest an a fost greu pentru Valeriu. Din cauza secetei, a trebuit să cumpere furaje, deoarece caii nu mai aveau ce paște pe imaș.
„Primul an când am venit noi aici, am avut marele noroc să cumpărăm fân cu 17 lei și un balot de paie cu 7 lei bucata. Prețul a crescut nesemnificativ anul trecut, ca anul acesta să găsim cu 15 lei balotul de paie. Și baloții de lucernă erau de la 40 de lei în sus la începutul sezonului și acum deși sunt greu de găsit în raionul Criuleni și Orhei nu am văzut oferte mai mici de 80 de lei.” ne-a spus Valeriu Istrati, crescător de cai.
Tânărul a amenajat un grajd, creându-le animalelor toate condițiile.
„Am crescut un grajd cumva cu resurse mult mai puține, dar cât mai comod pentru căluți. În acest fel, avem câteva boxe, avem podea de lut, acoperită cu paie, perna de paie se schimbă în fiecare zi, iar urina lor se îmbibă vreo 70 la sută în lut, restul în paie și respectiv paiele împreună le ducem la compost și se face un pământ extraordinar. Avem și acești pereți despărțitori printre care ei pot să comunice unii cu alții, au o sursă de apă din fântâna noastră din ogradă, care se umple pe măsură ce ei beau.” ne-a spus Valeriu Istrati, crescător de cai.
Pentru ca lucrurile să meargă în direcția dorită, a investit timp și s-a informat mult.
„Relația noastră cu ei nu este bazată pe faptul că iată i-am prins și îi ținem, ei pot să meargă oriunde pe pajiște și pot face ce vor. După cum vedeți ei nu se simt cumva prizonieri și important este ca relația dintre om și cal să fie de colaborare. La fel sunt și ceilalți, chiar dacă el este liber, nu o ia la sănătoasa, el poate să meargă acolo unde el vrea să mănânce iarbă, la apă, apoi se întoarce înapoi, ceea ce este absolut natural pentru el.” ne-a spus Valeriu Istrati, crescător de cai.
Valeriu organizează diverse traning-uri și expediții, toate pe banii săi și speră că anul viitor va fi unul mai bun.